Обмін досвідом – одна із важливих складових роботи UABIO. На цей раз взяли участь у Міжнародному форумі ВДЕ та панельній дискусії.

Цікаві фахові думки:

Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України:

Напрям, який може запропонувати біоенергетика, – це біометан.
На сьогодні в Європі це один із найпрогресивніших напрямів.
Біометан – це повний аналог природного газу. Тому сама газотранспортна система стає газгольдером.
За підрахунками UABIO, Україна може виробляти 8 млрд кубів біометану.
Було б логічно розповсюдити пільговий тариф на біометан. Це не принесе додаткових витрат і дасть можливість розвиватися біометану.Ще один напрям, у якому працюватиме Біоенергетична асоціація, – об’єднання можливостей водню і біометану.

Вадим Уткін, експерт з питань акумулювання енергії:

Новий етап розвитку накопичення енергії настав, коли Tesla створила свій найбільший акумулятор для накопичення і зберігання відновлюваної електроенергії – Hornsdale power reserve. Акумулятор потужністю 100 МВт збудували за 100 днів у 2017 році.
Проєкти з батареями незвичні, але зовсім неважкі.«Зелений» тариф в Україні привабив інвесторів. Якість виробництва підвищилася, ціна знизилася. Проте немає «зеленого» тарифу для батарей. Тут необхідне законодавче врегулювання.Всі нові технології, які ми придумуємо , існують для того, щоб виправляти помилки минулого.

Йорго Хатцимаркакіс, генеральний секретар організації «Водень Європи» (@Hydrogen Europe):

Розвиток відновлюваного світу дуже стрімкий. Необхідно заощаджувати якомога більше енергії, шукати способи її накопичення і зберігання протягом тривалого часу. Водень – це перспектива. Після спалювання водню ми отримуємо чисту енергію і воду. Для транспортування енергії є сенс розглядати існуючі газотранспортні системи. Цей метод може бути достатньо дешевим.

Євген Дідіченко, співзасновник KNESS group:

Навіщо нам взагалі відновлювана енергетика? Могли б і далі працювати з традиційною, яка є абсолютно керованою. Але є питання зміни клімату і катастрофа з викидами CO2.
Ми маємо зробити енергетику нейтральною щодо викидів.Відновлювана енергія, зокрема сонце і вітер, не керована так, як традиційна. Тому ми дивимося в бік акумулювання енергії для відновлюваної енергетики.
Ми маємо точніше прогнозувати кількість генерованої енергії та розміри її фактичного споживання. Також на часі створення енергетичних сховищ.
Та одразу потрібно враховувати Такі два аспекти:
– В Україні немає законодавства, яке встановлює чіткі правила гри, зрозумілі для всіх, в тому числі для інвесторів.
– Потрібно продовжити запровадження стимулів від держави, податкових преференцій.

Андрій Зінченко, керівник муніципального енергетичного кооперативу Сонячне Місто:

Нам потрібно перейняти з Європи та Америки практики, де застосовують сучасні бізнес-моделі. Ринок потрібно змінювати.
В України великий потенціал, але треба міняти законодавство. Запроваджувати певну систему стимулів.