Команда UABIO відвідала завод «Енергія» – єдиний в Україні сміттєспалювальний завод. Тут утилізується понад 25% від загальної кількості сміття столиці. Теплова енергія, яка утворюється в результаті спалювання відходів, забезпечує гарячим водопостачанням та опаленням 300 багатоповерхових будинків у районі «Позняки».

Екскурсію, у якій міг взяти участь кожен охочий безкоштовно, організував Департамент суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації.

Цікаві факти:

  • Обсяг сміття, який спалив завод за роки існування, дорівнює площі Києва висотою в 1 метр.
  • Година роботи заводу забезпечує опаленням та гарячим водопостачанням 20 сімей трьохкімнатних квартир протягом місяця.
  • У 2012-2013 роках завод співпрацював зі службами безпеки України, США та Великобританії. Саме тут спалили героїну та кокаїну загальною вартістю 30 млн доларів.
  • Завод не тільки спалює, але й знешкоджує сміття.
  • На в’їзді до заводу встановлений автоматичний радіаційний контроль машин.
  • За роботою заводу можна спостерігати в режимі реального часу на сайті Київтеплоенерго: https://kte.kmda.gov.ua/onlajn-translyatsiya/.
  • Аналогічний завод побудований у Будапешті. Взагалі сміттєспалювальні заводи є популярним джерелом теплопостачання в містах Європи: Копенгагені, Празі, Будапешті, Гамбурзі, Барселоні, Відні тощо.

Декілька цифр:

  • Завод приймає 500-600 тонн відходів на добу або 250 тис. тонн на рік. Це близько 25% побутових відходів м. Києва.
  • Завод співпрацює з 20+ перевізниками: Київспецтранс, Альфатер Київ, Селтік, Крамар-Еко, Володар-Роз, Спецкомунтехніка, Київзеленбуд та інші, а також із столичними сортувальними станціями. Кожні 20 хвилин у середньому на завод приїзжає машина із сміттям.
  • Калорійність сміття: 1600-1700 гкал/кг – стільки енергії виділяється під час спалювання 1 кг відходів.
  • Температура спалювання відходів 850-1300 градусів. За такої температури знешкоджуються більшість шкідливих речовин та зникає неприємний запах.
  • Завод виробляє 200 тисяч гкал теплової енергії на рік, що заміщує до 30 млн кубів газу. Цього достатньо для опалення та гарячого водопостачання трьохсот будинків у районі «Позняки».
  • Димова труба сягає 120 метрів.
  • 192 грн (7,5 євро) з ПДВ за тонну – тариф за спалювання відходів на заводі “Енергія”. Для порівняння, у Польщі такий тариф становить понад 80 євро/тонна.
  • Завод має 207 штатних працівників.
  • На заводі є 28 вакансій.

Викиди заводу та екологія

  • Тут встановлені електрофільтри, що збирають пил і шкідливі речовини із димових газів.
  • Наступного року почнеться останній етап модернізації системи очистки димових газів, за результатами якого норми викидів відповідатимуть стандартам Європейського Союзу.
  • На сьогодні викиди заводу вдвічі менші за дозволені законами України. Публікуємо інфографіку Київтеплоенерго з даними за останні 9 місяців.

Плани заводу:

  • У 2020 році встановити сортувальну станцію із подрібнювачем для великогабаритних відходів (наприклад, меблів).
  • Встановити систему хімічного очищення димових газів. Це зменшить рівень шкідливих викидів у 5 разів. Будівництво передбачає декілька етапів і триватиме орієнтовно два роки. Роботи планується завершити до 2022 року, за умови вчасного фінансування.
  • Встановити турбіну і виробляти електричну енергію.


Якщо коротко, як працює завод:

Перевізник вивантажує відходи на завод – близько тижня вони відлежуються і насичуються газами – сміття подають у котел, де воно спалюється, а тепло, що виділилось при спалюванні, нагріває воду. Ця вода іде на опалення та гаряче водопостачання в квартири житлового масиву «Позняки».

Шлак (золу), що утворюється після спалювання, вивозять на захоронення на полігон або використовують для будівництва доріг.

Коментар від експертів UABIO

Ситуація із поводженням з відходами в Україні наразі потребує змін. Велика частина ТПВ видаляється на звалища, частка повторного використання не перевищує 5%. Середній тариф на захоронення ТПВ становить 2 євро/т. Енергія ТПВ використовується в обмежених обсягах. На 10 полігонах біогаз збирається для виробництва електроенергії з продажом в мережу по «зеленому» тарифу. Спалювання виконується на єдиному сміттєспалювальному заводі в Києві, при цьому теплова енергія подається в одну з теплових мереж міста.

На думку експертів БАУ, спалювання відходів є дорогою опцією, яка вимагає значних інвестицій і достатньо високого тарифу за утилізацію, а ціна виробленої теплової енергії та електроенергії є доволі високою. Тому для умов України Біоенергетична асоціація рекомендує перш за все розглянути інші варіанти, такі як реалізація заходів зі зменшення обсягів утворення відходів (запобігання утворенню) та їх переробка для повторного використання (рециклінг). Саме ці напрямки є пріоритетними згідно європейської Директиви про відходи 2008/98/ЄК.

Наступною за пріоритетністю опцією може бути спалювання відходів, а останньою – захоронення на звалищах тих відходів, що не можуть використані як паливо або перероблені. Незважаючи не те, що захоронення на полігонах має найнижчий пріоритет, першочерговим завданням в Україні є будівництво мережі сучасних регіональних санітарних полігонів і закриття старих звалищ.

Спалювання ТПВ (несортовані відходи або RDF/SRF ) може здійснюватися тільки у разі підтвердження його економічної доцільності та екологічної безпеки. Для забезпечення такої можливості рекомендується істотне підвищення тарифу на переробку відходів з поступовим доведенням його в середньостроковій перспективі до рівня західних країн.

Крім того, БАУ рекомендує включити побутові відходи до терміну «альтернативні джерела енергії» (АДЕ) (ВДЕ входять до цього терміну згідно Закону України «Про альтернативні джерела енергії»). В результаті цього теплова енергія, вироблена з побутових відходів, зможе бути продана по «стимулюючому» тарифу, який застосовується до теплової енергії, виробленої з усіх видів АДЕ (90% тарифу на ТЕ, вироблену з природного газу).