Вітаємо членів Біоенергетичної асоціації України – групу компаній “Укртепло” з відкриттям біогазової станції у Маріуполі.

Потужність біогазової станції – 1,2 МВт, об’єм інвестицій в проект склав понад 2 млн євро.

Це класична win-win історія. Виграють усі.

  • Місто отримає додаткові доходи в бюджет (10% від прибутку станції) і вирішить проблему дегазації місцевого полігону твердих побутових відходів. На сміттєзвалищі зменшиться ризик виникнення пожеж, через це покращиться екологічна ситуація в місті. А це плюс усім жителям Маріуполя.
  • Держава отримає нові робочі місця і податки.
  • Інвестор отримає стабільний прибуток.

Іван Надеїн, засновник групи компаній “Укртепло”:

“Україна потерпає від сміття. Ми входимо в десятку найбільш засмічених країн світу. На кожного українця припадає понад 8,5 тонн відходів щороку, з яких переробляється лише 3%. В Європі цю проблему навчилися вирішувати. Один з методів – виробництво електроенергії з побутових відходів. Це класичний win-win, коли інвестор вкладає кошти, а вигоду отримає і підприємство, і місцева громада разом з усією країною”.

Це вже друга біогазова станція Група компаній “Укртепло”. Перша успішно працює у Рівному з 2017 року на місцевому полігоні твердих побутових відходів. Біогазова станція у Рівному щороку видобуває 3-4 млн куб біогазу, з якого виробляє понад 4 млн. кВт⋅год електроенергії.

Публікацію підготовлено за матеріалами Ivan Nadein та Група компаній “Укртепло”.