Наприкінці листопада встановлена потужність українських біогазових комплексів виросла ще на 3 МВт. 28 листопада перша черга біогазового комплексу “Юзефо-Миколаївської біогазової компанії” розпочала роботу у с. Михайлин у Вінницькій області.

Проєкт був реалізований Українською технологічною компанією, яка є членом UABIO. У відкритті взяв участь член правління UABIO Юрій Матвєєв.

Декілька фактів про новий біогазовий комплекс:

  • Юзефо-Миколаївська біогазова компанія – єдина біогазова компанія, яка отримала 10% надбавку до зеленого тарифу за використання понад 50% українського обладнання, його частка в цьому проєкті сягає 65%.
  • Основна сировина для виробництва біогазу – жом – побічний продукт виробництва цукру на Юзефо-Миколаївському цукровому заводі. Крім того, як альтернативу можна використовувати побічні продукти сільського господарства.
  • Пресований жом подається транспортером із цукрового заводу, і у міжсезоння зберігається у сховищах.
  • Біогаз використовується для виробництва електроенергії, а тепло використовуватиметься для підтримки процесу бродіння. У межах проєкту створено 50 висококваліфікованих робочих місць у сільській місцевості.

У планах Української технологічної компанії будівництво ще одного реактора, збільшення електричної потужності до 5 МВт, а також запуск виробництва етанолу.

Вдалий приклад, як “працює“ біоенергетика і який величезний потенціал має в Україні. Мова йде не тільки про суто виробництві електроенергії, а й вбудову сучасного виробництва електроенергії безпосередньо в структуру сільськогосподарських підприємств регіону. Це вирішує питання більш глибокої переробки сировини, отриманої в сільськогосподарських господарствах. Крім того, поява таких підприємств безпосередньо в сільській місцевості — це можливість розвитку соціальної інфраструктури регіону та промисловості.