6 листопада у Міжнародному виставковому центрі в м. Києві в межах XII Міжнародної спеціалізованої виставки «Енергоефективність. Відновлювана енергетика 2019» відбувся Всеукраїнський форум «Біоенергетичний день».

Організатори події: Біоенергетична асоціація України, ГС «Глобал 100РЕ Україна».

Серед ключових питань, які обговорювали учасники зустрічі були:

  • досвід розвитку біоенергетики в Україні;
  • законодавство та біоенергетичні технології.

Захід об’єднав найфаховіших представників галузі, і що важливо – був безкоштовним.

«Ми розуміємо, наскільки важливо сьогодні створювати такі відкриті і доступні експертні середовища, де є обмін думками та важливою інформацією щодо розвитку галузі серед науковців, представників бізнесу та громадськості», – прокоментував голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.


У Біоенергетичному дні взяли участь: Георгій Гелетуха голова Біоенергетичної асоціації України; Юрій Шафаренко директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності України; Іван Гайдуцький – виконавчий директор ГС «Глобал 100РЕ Україна»; Олександр Кузнєцов гендиректор ТОВ “НКМ ГРУП”, офіційний представник TEDOM в Україні; Леонід Мележик – директор ТОВ «Енергетична верба»; Леонід Крігер – директор котлозаводу «Kriger», Максим Сисоєв партнер юридичної фірми Dentons; Тетяна Желєзна – кандидат технічних наук, експерт БАУ, заввідділом НТЦ «Біомаса», старший науковий співробітник ІТТФ НАНУ; Семен Драгнєв старший консультант, НТЦ «Біомаса», експерт БАУ; Олександра Трибой експерт SAF Україна; Зоран Ковльєн, представник австрійської компанії Gilles Energie-und Umwelttechnik GmbH & Co KG; Данило Новіков ТОВ «Активфарм» (офіційний представник RICHARD KABLITZ GmbH)

Учасники заходу обговорили стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні; особливості заготівлі побічної продукції кукурудзи на зерно та її переробки у паливні брикети і гранули; енергетичний потенціал верби для досягнення енергонезалежності Україною; виклики та можливості для біоенергетичних проектів із запровадженням нового ринку електричної енергії; сучасні підходи у виробництві електроенергії та тепла з біопалива; можливості когенераційних та газопоршневих установок та обладнання підготовки і утилізації біогазу; та шляхи перетворення відходів в енергію.

Декілька цікавих думок:

Юрій Шафаренко  директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності України:

«У минулому році був розроблений законопроект щодо розвитку ринку твердого біопалива. Проте відкритим залишається питання впорядкування ринку твердого біопалива. На сьогодні він хаотичний. Ми зараз узгоджуємо створення електронної системи торгів, яка б об’єднувала усіх виробників біомаси та покупців. Ми вже оперуємо досвідом Литви, де функціонує така платформа, яка об’єднує 95% гравців цього ринку. Результати свідчать про те, що ціна на сировину знизилася на 25%».

Георгій Гелетуха  голова Біоенергетичної асоціації України:

«Ми маємо навчитися використовувати аграрні відходи для виробництва палива. За розрахунками Біоенергетичної асоціації, можна забирати з полів 30-40% цих залишків. Зростання за рахунок лісової біомаси практично неможливе. Україна – аграрна країна і повинні максимально залучати власні ресурси».

Іван Гайдуцький – виконавчий директор ГС «Глобал 100РЕ Україна»:

«Маємо ставити більш амбітні цілі, ніж прагнути досягти 11-відсотковоїї долі відновлюваної енергії на ринку. Бізнес має відчувати невигідність бути неекологічним. Правда у тому, що традиційна енергетика економічно не вистоїть перед чистою енергією».

Також обговорили плани і завдання діяльності проектів громадської спілки Global 100% RE Ukraine, який має на меті повний перехід України до використання відновлюваних джерел енергії, та проекту AgroBioHeat, який передбачає використання агробіомаси для енергетики, а також зупинилися на можливостях для біоенергетичних проектів в рамках платформи SAF Україна

Презентації

  1. Георгій Гелетуха голова правління, Біоенергетична асоціація України “Стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні”
  2. Юрій Шафаренко  директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності України “Стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні”
  3. Іван Гайдуцький – виконавчий директор ГС «Глобал 100РЕ Україна» “100% чистої енергії сьогодні – 100 Років життя завтра”
  4. Robert Gec  регіональний директор з продажів,  TEDOM “TEDOM – когенераційні та газопоршневі установки та обладнання підготовки і утилізації біогазу”.
  5. Леонід Мележик – директор ТОВ «Енергетична верба» “Енергетична верба, як основа енергонезалежності України”
  6. Леонід Крігер – генеральний директор котлозаводу «Kriger» “Технології «Котлозаводу «Крігер» по енергетичній утилізації твердих відходів”
  7. Максим Сисоєв  партнер юридичної фірми Dentons “Виклики та можливості для біоенергетичних проектів з запровадженням нового ринку електричної енергії”
  8. Тетяна Желєзна – експерт Біоенергетичної асоціації України “Мобілізація агробіомаси для енергетики. Проект AgroBioHeat програми Горизонт 2020”
  9. Семен Драгнєв – експерт Біоенергетичної асоціації України “Заготівля побічної продукції кукурудзи на зерно та її переробка у паливні брикети і гранули. EBRD, FINTECC”
  10. Олександра Трибой – експерт SAF Україна “Можливості для біоенергетичних проектів в рамках платформи SAF Україна”
  11. Зоран Ковльєн, представник австрійської компанії Gilles Energie-und Umwelttechnik GmbH&Co KG “Системи опалення на біомасі від компанії Gilles Energie”
  12. Максим Савченко, Kohlbach Energieanlagen GmbH, Австрія “Сучасний підхід у виробництві електроенергії та тепла з біопалива. Надійні та ефективні технології від Kohlbach”
  13. Данило Новіков  ТОВ «Активфарм» (офіційний представник RICHARD KABLITZ GmbH) “Викинути не можна, спалити: Як перетворити відходи в енергію”