Протягом жовтня 2019 р. – січня 2020 р. AVEBIOM (Іспанська Біоенергетична Асоціація) і CIRCE (Центр досліджень ресурсів і споживання енергії, Іспанія) приймають заявки на супроводження нових «проектів-криголамів» з виробництва теплової енергії з агробіомаси (сільськогосподарських залишків, агропромислових відходів, енергетичних культур) установками до 1 МВт. Основні вимоги до проектів: орієнтація на використання сучасного енергоефективного обладнання, що забезпечує досягнення низьких рівнів емісії забруднюючих речовин, здатність проекту до повторення на інших об’єктах. Для подачі заявок звертайтеся до Біоенергетичної асоціації України (БАУ).

У рамках проекту AgroBioHeat Біоенергетична асоціація України надасть консультаційну підтримку відібраним проектам для забезпечення передумов їх успішної реалізації. AgroBioHeat сприятиме впровадженню систем виробництва теплової енергії з соломи, стебел та качанів кукурудзи, енергетичних культур та інших видів агробіомаси у комунальних установах та організаціях громад, сільськогосподарських підприємствах, фермерських господарствах, підприємствах переробної і харчової промисловості та інших об’єктах.

Які проекти вважаються «проектами-криголамами»?

Ключові характеристики «проектів-криголамів»:

  • Використання місцевої агробіомаси.
  • Орієнтування на застосування сучасного високоефективного автоматизованого обладнання, що забезпечує низькі рівні емісії при спалюванні агробіомаси.
  • Наявність елементів інноваційності, здатність до повторення проекту на інших об’єктах.
  • Позитивне відношення місцевого населення.
Хто може подавати заявки?

Приклади потенційних заявників:

  • Органи місцевого самоврядування, що планують встановити котел для опалення адміністративних будинків.
  • ЕСКО з потенційними клієнтами, що вагаються у виборі між агробіомасою та деревним паливом (тріскою, пелетами).
  • Фермерські господарства, кооперативи, агропромислові підприємства, які мають намірі з енергетичного використання власної побічної продукції та відходів, але не знають з чого почати і як реалізувати свої ідеї на практиці.

Вітаються активні заявники з чітким баченням мети, що потребують практичних порад і консультацій для втілення своїх планів.

Що пропонує проект AgroBioHeat?

Часто наміри по енергетичному використанню агробіомаси не реалізуються у конкретні проекти через причини, які не є суто економічними: недовіра до роботи котлів на агробіомасі, відсутність надійних постачальників обладнання, складність в організації ланцюжка постачання біомаси, скептичне відношення або неприйняття агробіомаси як палива місцевим населенням або споживачем.

Біоенергетична асоціація України має досвід і знання для практичної допомоги відібраним «проектам-криголамам» з енергетичного використання агробіомаси в Україні. Експерти БАУ нададуть консультації з широкого кола питань, пов’язаних з підготовкою та реалізацією проектів: вибір типу агробіомаси та оцінка її ресурсів, організація ланцюжка постачання, вибір обладнання, питання сталого розвитку для забезпечення позитивного сприймання проекту місцевим населенням.

Як подати заявку?

Заповніть он-лайн форму, що доступна за посиланням:

https://form.jotformeu.com/93044948758371

Для отримання додаткової інформації звертайтеся до експертів БАУ:

Тетяна Желєзна – zhelyezna@uabio.org, т. (044) 223 55 86
Семен Драгнєв – dragnev@uabio.org, т. (044) 456 94 62

Вебсайт проєкту AgroBioHeat