30 жовтня в Міжнародному Виставковому центрі у м. Києві відбувся Міжнародний Форум біоенергетичних технологій та альтернативної енергетики в агробізнесі “AgroEnergyDay” та Індивідуальні консультації (Метчмейкінг).

Організатори: ТОВ «Київський міжнародний контрактовий ярмарок» та Біоенергетична асоціація України.

За підтримки: ГС «Глобал 100РЕ Україна», Форум сталого агробізнесу SAF.

2-й Форум об’єднав більше 100 учасників та був присвячений широкому колу питань, що були об’єднані у 4 секції:

  1. Біоенергетичні проекти в аграрному секторі
  2. Біогазова енергетика: українські можливості, практичні кейси, сучасні технології
  3. Аграрна біомаса та пелетні технології
  4. Сонячна енергетика та енергоефективність в агробізнесі

У відкритті форуму прийняли участь Олег Коваль – генеральний директор ТОВ “Київський міський контрактовий ярмарок”, що є організатором виставки AgroComplex 2019, Георгій Гелетуха голова правління ГС “Біоенергетична асоціація України”, співорганізатор AgroEnergyDay 2019, Олександр Домбровський – голова правління ГС “Глобал 100РЕ Україна”, Олена Ленська – заступник директора Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності України та Дмитро Мужук – комерційний директор групи компаній Котлозавод Kriger.

Серед учасників такі компанії та організації: Біоенергетична асоціація України, Держенергоефективноcті, Глобал 100РЕ Україна, Котлозавод Kriger, ЄБРР, PFAN, МХП Еко-Енерджи, Аккорд Лтд, Вольф Систем, Енвітек, Salix Energy, MBI Development та інші.

Цитати

Георгій Гелетуха – голова правління, Біоенергетична асоціація України:

“Агробіомаса – майбутнє біоенергетики України: за прогнозами Bioenergy Europe агробіомаса складе 60-73% від загального споживання біомаси у 2050 р. в країнах ЄС-28”.

Олександр Ніколаєнко – департамент енергоефективності та зміни клімату ЄБРР:

“У 4 кварталі 2019 року розпочнеться проект ЄБРР строком на чотири роки. В рамках проекту: технічна підтримка приватного сектора при впровадженні проектів створення ланцюжків поставок; фінансова підтримка: кредитування ЄБРР: 50,000,000 доларів США, заохочувальні гранти до 20% вартості створення ланцюжка, загальний фонд грантів – 3,500,000 доларів США”.

Ростислав Марайкін – регіональний координатор в Східній Європі і Середній Азії PFAN:

“Глобальна експертна мережа PFAN забезпечує безкоштовну експертну та інвестиційну підтримку для підприємців/розробників проектів в області чистої енергії та адаптації до зміни клімату в країнах, що розвиваються”.

Олександр Домбровський – Голова правління, ГС “Global100 RE Ukraine”:

“Правильне використання біоенергетичних технологій є справжнім прикладом циркулярної економіки. В Україні виявлено загрозливі тенденції щодо балансу гумусу в ґрунтах. Продуктом біоенергетики в циркулярній економіці є також органічні добрива. Саме циркулярна економіка та дотримання принципів сталого агробізнесу допоможе вирівняти цей дисбаланс”.

Дмитро Мельник – начальник відділу енергоінновацій МХП:

“Компанія МХП працює на біогазовому комплексі Оріль-Лідер за поколінням 3.0 використання біогазових технологій. Це означає, що біогазовий комплекс утилізує відходи, виробляє чисту енергію та органічні добрива. Це призводить до скорочення викидів парникових газів”.

Також в рамках AgroEnergyDAY 2019 відбулась секція Метчмейкінг. В рамках секції відбулось 35 індивідуальних консультацій та нетворкінг з біоенергетики з фокусом на енергетичне використання агробіомаси.

Презентації

  1. Олександр Домбровський голова правління, Global100 RE Ukraine “Аграрний сектор та біоенергетика в системі циркулярної економіки”
  2. Георгій Гелетуха голова правління, Біоенергетична асоціація України “Стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні”
  3. Олена Ленська – заст. директора Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності “Стан та перспективи розвитку відновлюваної енергетики в Україні”
  4. Олександр Ніколаєнко провідний менеджер, Департамент енергоефективності та зміни клімату ЄБРР “Фінансування біоенергетичних проектів. Досвід ЄБРР в Україні”
  5. Ростислав Марайкін – регіональний координатор в Східній Європі і Середній Азії PFAN “PFAN – сприяння інвестиціям у ВДЕ проекти”
  6. Тетяна Желєзна – експерт Біоенергетичної асоціації України “Мобілізація агробіомаси для енергетики. Проект AgroBioHeat програми Горизонт 2020”
  7. Семен Драгнєв – експерт Біоенергетичної асоціації України “Дослідження ЄБРР в рамках програми FINTECC щодо заготівлі побічної продукції кукурудзи на зерно та її переробки у паливні брикети та гранули”
  8. Юрій Епштейн – директор Аккорд Лтд, консалтингова компанія в біогазовій енергетиці “Біогазова енергетика: біометан, теплова енергетика, електроенергія, органічні добрива. З чим працювати на ринку?”
  9. Дмитро Мельник – начальник відділу енергоінновацій МХП “Біогазові комплекси: соціально відповідальний бізнес чи модний тренд? Інвестиції в сталий розвиток господарства”
  10. Вадим Чмерук – провідний інженер компанії Вольф Систем “Енергоефективні агрокомплекси з відновлюваними джерелами енергії: сучасні будівельні технології від компанії “Вольф систем”
  11. Олександра Трибой – експерт НТЦ «Біомаса» “Проект BIOPLAT-EU – Сприяння сталому використанню малопродуктивних земель для біоенергетики через європейську веб-платформу”
  12. Ірина Гнап директор Salix Energy Модель використання енергетичних культур. ВЕРБА
  13. Олександр Мороз – директор Бюро Intech Slovakia та TTS (Чехія) “Рішення щодо отримання енергії з тюкованої соломи. Практичні кейси”
  14. Володимир Бунецький голова ГС “Пелетна асоціація України” Кукурудза та низьковуглецева економіка
  15. Олександр Ганженко завідувач відділу технологій вирощування біоенергетичних культур ІБКіЦБ НААН України Енергетичні культури: аналіз ринку та перспективи. Потенціал агросектору на малопродуктивних землях
  16. Андрій Борис завідувач відділу науково-технічного забезпечення виробництва біоенергетичних культур та овочів ННЦ ІМЕСГ НААН України Технологічні аспекти роботи з плантаціями енергетичних культур
  17. Станіслав Ігнатьєв – засновник Харківського енергетичного кластеру Сонячна енергетика для енергоефективних сільських громад: практичні кейси
  18. Юрій Різак директор з продажів B2B MBI Development Як в 4 рази знизити вартість електроенергії, побудувавши сонячну електростанцію та отримати імідж сучасної компанії
  19. Артем Семенишин виконавчий директор ГС “Асоціація Сонячної Енергетики України” Сонячна енергетика для аграріїв України
  20. Андрій Гладкий керівник ТОВ “Сонячні системи” Інновації в сонячній енергетиці та практичні рішення для агрохолдингів. Агрівольтаїка