Члени Правління ГС “Global 100RE Ukraine” провели прес-конференцію щодо поточної ситуації у секторі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та потенційних законодавчих змін в системі підтримки даної галузі. Учасники: Георгій Гелетуха, Руслана Лижичко, Олександр Домбовський, Андрій Конеченков, Олександр Рєпкін, Артем Семенишин, Олексій Корчміт, Людмила Циганок, Іван Лефторов.

Учасники платформи Глобал 100 РЕ Україна висловили глибоку стурбованість щодо положень проекту Закону №2236-2. Ретроспективні зміни до законодавства, що погіршують умови розвитку відновлюваної енергетики та обмежують права інвесторів неприпустимі.

Недалекоглядні рішення можуть призвести до припинення існуючих інвестиційних проектів у сфері зеленої енергетики, репутаційних втрат та формування негативного іміджу України для існуючих та потенційних інвесторів, зірвати процес переходу на зелені аукціони та повністю зупинити розвиток сектору. Відповідний відкритий лист направили в Міністерство енергетики та захисту довкілля України та Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКП

Олександр Домбровський. Презентація з прес-конференції, щодо поточної ситуації у секторі ВДЕ та потенційних законодавчих змін в системі підтримки даної галузі.

Повний текст листа БАУ з проханням доопрацювати положення проекту Закону № 2236-2.

“Як діяти в такій ситуації інвесторам, які вірили в Україну та вже вклали свій капітал – єдиний вихід, який Ви для них залишаєте – це тривалі судові процеси, які провокуватимуть подальше зростання вартості міжнародного капіталу для України, що знову негативно відобразиться на зростанні економіки України”.

“Ми вражені відсутністю діалогу та спроб знайти реальне взаємоприйнятне рішення. Органами влади не наведені кількісні обґрунтування та розрахунки, які підтверджують позицію комітету, натомість запропонований Проект Закону який реально загрожує і розвитку відновлюваної енергетики і країни в цілому”.

“Розвиток відновлюваної енергетики є всесвітньо визнаним засобом боротьби проти глобальних викликів у сфері екології та енергетики. Скорочення емісій парникових газів, припинення субсидування брудної енергетичної промисловості, перехід на відновлювані джерела енергії, — ключові заходи подолання кліматичної кризи, в якій наразі знаходиться планета. Саме про це йшла мова на Кліматичному саміті ООН в Нью-Йорку у вересні 2019 року.
Це також єдиний шлях до здобуття Україною енергетичної незалежності. Наша держава імпортує з-за кордону вугілля, газ, паливо для атомних електростанцій, тому розвиток зеленої генерації, що не потребує імпорту енергоносіїв, – це укріплення енергетичної безпеки держави без завдання шкоди для екології”.