24 вересня в рамках міжнародної конференції “Енергія з біомаси 2019” відбулось представлення Громадської Спілки «Global 100RE Ukraine».

Що таке 100RE UA? Це найбільше громадське об’єднання асоціацій, компаній, експертів, лобістів та відповідальних політиків разом з громадянським суспільством поєднаних спільною метою та ідеями переходу України на 100% відновлюваних джерел енергії.

Відкрив церемонію Голова правління спілки Global 100RE Ukraine Олександр Домбровський:

“Що потрібно для щастя українцям? Результати нещодавнього соціологічного опитування показують, що для щастя українцям потрібно, щоб були щасливі їх діти. Місія платформи Global 100RE Ukraine: об’єднати економіку, екологію та енергетику на благо людей задля підвищення довготривалості життя та загального комфорту. Наше бачення – об’єднати зелені команди, які мають схожі цілі та принципи для формування економічного підґрунтя для вирішення екологічних проблем.”

Презентація “Global 100% RE Україна. 100% чистої енергії сьогодні – 100 Років життя завтра” – Олександр Домбровський, голова громадської спілки “Global 100 RE Ukraine”:

У церемонії відкриття платформи Global 100% RE Україна взяли участь представники асоціацій-засновників – найбільші гравці ВДЕ, зокрема: Руслана Лижичко (Офіс Амбасадора відновлюваної енергії), Андрій Конеченков (Українська вітроенергетична асоціація), Георгій Гелетуха (Біоенергетична асоціація України), Олександр Рєпкін (Українська воднева рада), Людмила Циганок (Професійна Асоціація Екологів України), Артем Семинишин (Асоціація сонячної енергетики України), а також Іван Гайдуцький (Виконавчий директор ГС “Глобал 100РЕ Україна). Також, засновниками спілки є Українська асоціація енергосервісних компаній, Центр розвитку Бессарабії, Інститут глобальних трансформацій.

Створення платформи Global 100% RE Україна – це найпотужніша спроба в Україні зробити економічну, енергетичну та екологічну політику свідомою. Global 100% RE Україна це в майбутньому найбільша концентрація зелених компаній, експертів, лобістів та відповідальних політиків разом з громадянським суспільством об’єднаних спільною метою та ідеями. Ми об’єднуємо економіку, екологію, енергетику та політику на благо людей задля підвищення довготривалості життя та загального комфорту.

Ціль – на 100% чиста та доступна енергія для кожного. Ми розуміємо, що перехід до 100% чистої енергії з відновлюваних джерел не буде легким і без широкої підтримки суспільства не відбудеться. Об’єднуючи зелені команди, які мають схожі цілі та принципи, ми пропагуємо філософію споживання чистої енергії та мотивуємо використання економічних механізмів для вирішення екологічних проблем. Кожна гривня вкладена у перехід до ВДЕ повернеться дешевшою енергією, чистішим довкіллям, зупиненням змін клімату, роками подовженого життя населення України.

Соціальні цілі платформи до 2025 року: 

  • Стати провідною експертною платформою зеленого розвитку
  • Бути мотиватором та інноватором чистого розвитку країни
  • Сприяти залученню 1-3 млрд інвестицій та 2% росту ВВП країни

Економічні та екологічні цілі платформи 100 RE UA:

  • Сприяти здійсненню енергетичного переходу України до 100% ВДЕ: 2020 – 10%, 2030 – 25% , 2040 – 45%, 2050 – 65%, 2060 – 85%, 2070 – 100%.
  • Стимулювати зниження рівня енергоємності ВВП України до середнього в країнах ЄС до 2050 р.
  • Стимулювати скорочення викидів парникових газів в Україні до 80% від рівня 1990 р до 2050 р.
  • Внести та закріпити на порядку денному держави відмову від вугілля до 2050 р.

Про наслідки зміни клімату у світі та в Україні розповів у своєму виступі Член правління ГС “Глобал 100РЕ Україна Георгій Гелетуха:

“Боротьба зі змінами клімату в Україні – основна задача Global 100RE Ukraine. Концентрація СО2 в атмосфері перевищила 415 ppm.  Вперше на пам’яті людства!  Таке бувало і раніше, але тоді на Землі ще не було людей. Для запобігання підвищення глобальної температури на Землі вище ніж на 2°С від доіндустріального періоду, найважливішу роль у зменшенні викидів СО2 у період до 2050 року відіграватимуть енергоефективність (40%) і відновлювані джерела енергії (30%) – згідно даних Міжнародного енергетичного агентства. В Україні: масово всихає ліс, можливе затоплення та зміна клімату, на степовий та засушливий, у південних областях України у найближчі 20 років”.

Презентація “Боротьба зі змінами клімату – ключова задача 100RE UA” – Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України, Директор НТЦ “Біомаса”

Також, чотири міста України (Львів, Житомир, Кам’янець-Подільський, Чортків), які оголосили перехід до 100% ВДЕ,отримали відзнаку “Зелені ворота”.

Відзнака “Зелені ворота” символізує зелений шлях, яким будуть рухатись міста.

Детальніше про платформу Global 100RE Ukraine: https://100re.org.ua/