16-18 липня у Брюсселі відбулася заключна зустріч консорціуму проекту uP_running «Стале використання деревної біомаси від обрізки та викорчовування багаторічних аграрних насаджень», на якій було підведено підсумки майже чотирирічної діяльності 11 компаній-членів консорціуму із 7 Європейських країн, включаючи Україну.

Метою проекту uP_running, що проводив свою діяльність в Україні, Іспанії, Італії, Греції, Хорватії, Франції та Португалії було «розблокувати» потужний потенціал відходів деревної біомаси, що утворюються під час обрізки та викорчовування плантацій багаторічних сільськогосподарських насаджень (ОВСН), та стимулювати їх стале використання як енергетичної сировини.

Нижче представлено основні напрацювання проекту uP_running.

Аналітика. Аналіз сектору використання відходів від обрізки та видалення багаторічних насаджень в енергетичних цілях у Вінницькій області та Україні. Документ включає опис поточного потенціалу та стану використання відходів в енергетичних цілях, передумови розвитку сектору, SWOT аналіз, план дій для прискорення розвитку сектору енергетичного використання деревини ОВСН.

  1. Аналіз на рівні демонстраційного регіону (Вінницької області);
  2. Аналіз на національному рівні.

Демонстрації. Одним з найважливіших заходів проекту є реалізація 20-ти демонстраційних проектів енергетичної утилізації деревини ОВСН в п’яти Європейських країнах (Греція, Італія, Іспанія та Україна). У звіті щодо виконаних демонстрацій читачі знайдуть 20 «демо-листів», в яких чітко і лаконічно описано 20 піонерських ініціатив, які супроводжувалися проектом, та основні результати проведених демонстрацій.

  1. Документ «Аналіз демонстраційних проектів up_running».
  2. 4 відео демонстраційного досвіду на YouTube каналі проекту.

Бізнес-діяльність. Завдяки діяльності проекту 4 нових ланцюжки доданої вартості знаходяться на стадії впровадження (2 вже працюють на комерційній основі, з підписаними контрактами на постачання). Детальний опис чотирьох ініціатив, що розпочали свою діяльності на постійній основі представлено в документів нижче.

  1. Настільна книга нових історій успіху uP_running.

Нарощування потенціалу та обмін знаннями. Розроблено навчальні матеріали у вигляді посібника для консультування та презентацій. В рамках проведення спеціального тренінгу було виконано підвищення кваліфікації консультантів, для роботи з сектором енергетичного використання деревини ОВСН. Зацікавлені консультанти могли самостійно виконати консультації з енергетичного використання деревини ОВСН за підтримки експертів проекту. Нижче доступні всі матеріали, які ви можете використати для підвищення власної обізнаності:

  1. Матеріали тренінгу (презентації).
  2. Посібник для консультування.

ВЕБ-інструмент Обсерваторія. Було запущено оглядову онлайн карту, на якій ви можете побачити корисні дані щодо потенціалу утворення обрізок та роботи обладнання з їх збору, та більше 20 існуючих ланцюжків доданої вартості в Європі, виявлених проектами uP_running та EuroPruning.

  1. Посібник для виконання польових вимірювань кількості біомаси ОВСН.
  2. Керівництво користувача Обсерваторією.
  3. Оглядова карта потенціалу біомаси від обрізки та видалення багаторічних насаджень та реалізованих проектів.

Історії успіху. Детальний опис десяти флагманських проектів енергетичної утилізації біомаси ОВСН (в тому числі два з України) представлено у великому звіті.

  1. Флагманські проекти (1-ше видання).
  2. Флагманські проекти (2-ге видання).

Монографії проекту. Експерти проекту із чотирьох країн (Іспанії, Італії, Греції та України) підготували три фундаментальні документи щодо різних аспектів енергетичного використання деревини ОВСН.

  1. Біомаса від обрізки та видалення багаторічних плантацій. Здійсненні моделі, підтримані проектом uP_running. Розширені рекомендації по організації ланцюжка доданої вартості.
  2. Біомаса від обрізки та видалення багаторічних плантацій. Досягнення компромісу між якістю ґрунту та виробництвом енергії. 
  3. Біомаса від обрізки та видалення багаторічних плантацій. Ключові фактори успіху для розвитку нової ініціативи на основі біомаси ОВСН, що базуються на отриманому досвіді реалізації демонстраційних проектів.

Виконавці проекту up_Running в Україні: SEC Biomass та UCAB


Даний проект отримав фінансування від програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» за грантовою угодою № 691748.