Біоенергетична асоціація України разом із асоціаціями, що об’єднують провідних виробників електроенергії з ВДЕ, звернулись до Президента України Володимира Зеленського з приводу негативної ситуації, яка склалася із оплатою придбаної електроенергії з альтернативних джерел за “зеленим” тарифом.

Причиною стало рішення Окружного адміністративного суду міста Києва за заявою про забезпечення позову ПАТ «Нікопольський завод феросплавів» до НКРЕКП у справі № 640/11330/19 про визнання протиправними та скасування низки постанов НКРЕКП. Зокрема, була зупинена дія постанови НКРЕКП від 07 червня 2019 року №955 «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ДП «НЕК «УКРЕНЕРГО» на II півріччя 2019 року».

В результаті, ДП «НЕК «УКРЕНЕРГО», що здійснює виплати ДП «Гарантований покупець» за придбану електроенергію з альтернативних джерел за «зеленим» тарифом повідомило, що таке рішення суду унеможливлює оплату ним послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Тобто, ДП «НЕК «УКРЕНЕРГО» не може здійснювати оплату придбаної електроенергії з альтернативних джерел за «зеленим» тарифом у її виробників, хоча це гарантовано на законодавчому рівні та відповідно до укладених договорів.

Асоціації зазначають:

“В галузь відновлюваної енергетики за останні 5 років вкладено 2,5 млрд євро. Спорудження більшості об’єктів відновлюваної енергетики відбувалось за рахунок кредитних коштів вітчизняних чи міжнародних фінансових установ. Призупинення чи затримка з боку ДП «Гарантований покупець» оплати придбаної за “зеленим” тарифом електроенергії призведе до зупинки будівництва нових об’єктів та порушення зобов’язань перед фінансовими установами. Це нанесе значну шкоду інвестиційній привабливості України та заморозить розвиток галузі відновлюваної енергетики, що призведе до зниження обсягу зовнішніх інвестицій в Україну та зниження темпів створення нових робочих місць для висококваліфікованих працівників в Україні”.