Експерти БАУ Олександра Трибой та Ольга Гайдай взяли участь у першій зустрічі щодо виконання проекту BIOPLAT-EU, яка відбулась 8-9 травня 2019 року в м. Альбасете (Іспанія). Партнери проекту представили виконання завдань проекту і обговорили плани на наступну половину року.

Зокрема, партнери обговорили перші результати зі створення відкритої веб-платформи, що виступатиме у якості інформаційного хабу та складатиметься з онлайн-інструменту на базі геоінформаційної системи (онлайн карта ділянок деградованих, малопродуктивних та забруднених земель (ДМЗ землі) в Європі та в Україні), а також веб-сайту проекту, на якому буде розміщена вся зібрана в рамках проекту та доступна безкоштовно інформація для стейкхолдерів, зацікавлених у впровадженні біоенергетичних проектів із залученням ДМЗ земель.

В рамках зустрічі було представлене ознайомче відео проекту BIOPLAT-EU:

Також, були представлені попередні результати щодо збору даних про деградованімалопродуктивні та забруднені землі (ДМЗ землі) у країнах виконання проекту. Ці дані будуть використані для створення довідкового набору для подальшої класифікації ДМЗ земель. Процес ідентифікації ДМЗ земель ще триває, тому, якщо ви володієте інформацією про такі землі, ви можете відмітити ділянку/ділянки необхідної категорії на онлайн карті або завантажити існуючу у вас карту ділянки у форматах Shapefile, kml/kmz за посиланням: http://digs105.joanneum.at/bioplat/#

УВАГА! Проект BIOPLAT-EU розпочав відбір інноваційних біоенергетичних проектів, що будуть використовувати ДМЗ землі. Відбір проектів триватиме до 31 жовтня 2019 року. Для відібраних біоенергетичних інвестиційних проектів буде виконана оцінка впливів, техніко-економічна оцінка, а також розроблені фінансові-моделі для отримання фінансування.

ПОДАТИ ЗАЯВКУ

Визначення категорій земель, що використовуються у проекті BIOPLAT-EU:

Деградовані (Marginal) землі – це за визначенням Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) землі, що мають або біофізичні обмеження: ґрунтові обмеження (низька родючість, поганий дренаж, неглибокий шар гумусу, осолоненість), крутизна місцевості, несприятливі кліматичні умови; або соціально-економічні обмеження: відсутність ринків, складна доступність, обмежене землекористування, малі ділянки землі, погана інфраструктура, несприятливе співвідношення продуктивності.

Недовикористані (Underitilized) землі. В рамках проекту BIOPLAT-EU термін “недовикористані землі” призначений для (головним чином, але не виключно) сільськогосподарських земель, які не мали жодних ознак людської діяльності (включаючи випас) протягом останніх п’яти років. Будь ласка, зверніть увагу на те, що земля під паром, яка залишається під паром менше п’яти років поспіль, НЕ вважається недовикористаною землею. Примітка: З огляду на те, що в Земельному кодексі України (ЗК України) немає терміну “недовикористані землі”, для зазначення цих категорій земель ми будемо використовувати термін “малопродуктивні землі”, визначення якого в ЗК України є близьким та також відноситься до земель сільськогосподарського призначення.

Забруднені (Contaminated) землі визначаються законодавством ЄС як: «будь-яка земля, яка, здається, перебуває в такому стані – через причини, пов’язані із речовинами, що знаходяться в, на або під землею, – що завдана значна шкода або існує значна можливість заподіяння такої шкоди; або забруднення контрольованих вод є чи може бути викликане.”