Cуб’єкти господарювання, що спалюють біомасу на стаціонарних джерелах забруднення є платниками податку за викиди двоокису вуглецю (згідно ст. 240 Податкового кодексу України). З 01 січня 2019 р., ставка податку за викиди двоокису вуглецю стаціонарними джерелами підвищено з 0,41 грн. за тонну до 10 грн. за тонну.

Такий стан речей не відповідає світовій практиці, оскільки біомаса вважається СО2-нейтральним паливом, адже при її спалюванні двоокису вуглецю утворюється стільки, скільки було поглинуто рослинами під час росту.

Позиція Біоенергетичної асоціації України:

“Просимо звільнити суб’єктів господарювання, що спалюють біомасу на стаціонарних джерелах забруднення, від сплати податку на викиди двоокису вуглецю.
Зокрема, пропонуємо доповнити п. 243.4. статті 243 Податкового кодексу України реченням наступного змісту: «Ставка податку за викиди двоокису вуглецю, що утворилися в результаті спалювання біомаси, в тому числі в результаті одночасного її спалювання з іншими видами палива, становить 0,00 гривень за 1 тонну”.

Довідково:
У всіх країнах-членах ЄС податки на викиди двоокису вуглецю під час виробництва енергії з біомаси не застосовуються:
1. Згідно методологій механізму чистого розвитку Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату викиди двоокису вуглецю від спалювання біомаси не враховуються.
2. Згідно Керівних принципів національних інвентаризацій парникових газів, що є рекомендаціями IPCC (Міжурядова група експертів з питань змін клімату) викиди двоокису вуглецю від спалювання біомаси повідомляються як нульові в енергетичному секторі.
3. У Швеції податок на викиди двоокису вуглецю покладається на постачання, імпорт та виробництво викопного палива для опалення, біомаса звільнена від цього податку.
4. У Великобританії застосовується Carbon Price Floor податок, який покладається на викопні палива для виробництва електроенергії, та не застосовується до біомаси.
5. У Данії стягуються податки на виробництво, переробку, зберігання, викопних палив для опалення, зокрема енергетичний податок на нафтопродукти, вугілля, лігніт і кокс чи податок на СО2 з певних енергопродуктів, біомаса звільнена від цих податків.

Лист надіслано до прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б., Міністр екології та природних ресурсів України Семерака О. М., Міністра фінансів України Маркорової О. С., в. о. Голови Державної фіскальної служби України Власової О. С., в.о. голови комітету Верховної Ради України (ВРУ) з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Домбровського О. Г. та голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Савчука С. Д. 

Позиція БАУ підготовлена, обговорена і узгоджена членами БАУ, які генерують понад 50% всієї теплової енергії з АДЕ в системах централізованого теплопостачання України.

Повний текст листа БАУ щодо змін п. 243.4. статті 243 Податкового кодексу України щодо звільнення установок, що спалюють біомасу, від сплати податку на викиди двоокису вуглецю