22 травня 2019 року експерти Біоенергетичної асоціації України Тетяна Желєзна та Олександра Трибой взяли участь у круглому столі “З питань енергетичної статистики і енергетичного балансу”, який проходив в рамках проекту ЄС Twinning “Renewables Development in Ukraine” в Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України.

У Круглому столі також брали участь представники Держенергоефективності України, Державної служби статистики України, експерти проекту Twinning з Енергетичного агентства Австрії та EURAC Research, ДП “НЕК “Укренерго”. Учасники обговорили питання поточного збору статистичних даних у секторі енергетики.

За словами представника Держстату Анатолія Фризоренка з 2007 року служба відповідає за розробку енергетичного балансу України та збирає для цього відповідну статистику щодо виробництва, експорту/імпорту та споживання енергетичних продуктів. Крім того, Держстат також надає статистику енергетики Міжнародному Енергетичному Агентству (МЕА), заповнюючи відповідні опитувальники МЕА. За словами Анатолія Фризоренка у 2017 році інформацію щодо використання запасів палива було зібрано з 120 000 підприємств, а опитувальник “Про постачання і споживання енергії” був заповнений 98 000 підприємствами в Україні. З січня 2019 року Держстат розробив електронний кабінет для більш зручної та безкоштовної подачі звітності.

Заступник директора Департаменту – начальник відділу відновлюваних джерел енергії Департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності Олена Ленська розповіла про роботу агентства зі збору необхідних статистичних даних для підготовки звіту для Енергетичного співтовариства (Energy Community) та про проблеми з якими стикається Агентство, зокрема, отримання неповної інформації.

Експерти проекту Twinning поділились з учасниками про особливості збору енергетичної статистики в Австрії та Італії.

В рамках круглого столу, зокрема, обговорювались проблеми статистики в секторі біоенергетики та пропозиції по її вдосконаленню. Відповідну презентацію зробила експерт БАУ Тетяна Желєзна. Після обговорення, представники Держстату запропонували експертам БАУ направити офіційного листа із своїми пропозиціями, які пообіцяли розглянути.

Проблеми статистики в секторі біоенергетики та пропозиції по її вдосконаленню, Тетяна Желєзна, Біоенергетична асоціація України.