Директор компанії Сергій Шпак розповів про про досвід будівництва сучасних біогазових станцій та про розвиток компанії Ecodevelop.

Коли компанія почала займатися проектами біоенергетики і в якому напрямку відбувається розвиток зараз?

Перший пілотний проект біогазової станції (БГС) компанія Ecodevelop реалізувала 2 роки тому. Тоді ми виступили в ролі замовника проекту в селі Бзів під Києвом. В процесі реалізації власної біогазової установки ми отримали безцінний досвід, який допомагає нам в будівництві сучасних біогазових станцій.

На сьогоднішній день, крім експлуатації станції Бзів і виведення її на планову потужність, а також її модернізації для підвищення ефективності, компанія займається проектуванням кількох об’єктів біоенергетики потужністю по 1.5 МВт для одного з лідерів агропромислового комплексу України – компанії «Галс Агро».

Які вигоди для учасників проекту при будівництві БГС?

Вигоди отримують усі. Зокрема:

Користь для аграріїв і фермерів: енергонезалежність 24/7, диверсифікація бізнесу і додатковий прибуток, зменшення собівартості продукції за рахунок економії на енергоносіях, підвищення конкурентоспроможності продукції, статус і сертифікація органічної та екопродукції для експорту в країни ЄС з доданою вартістю, збільшення врожайності на 30% за рахунок органічних добрив, які виробляються після переробки відходів.

Користь для бізнесу: інвестиційні проекти з окупністю в 3-6 років, екологічні інвестиції та соціальна відповідальність, динамічний бізнес в секторі відновлюваної енергетики, а також гарантований експорт продуктів переробки агро-відходів в Європу.

Користь для територіальних громад: створення суб’єктів підприємницької діяльності, наповнення місцевого бюджету податками, розвиток сільської громади, вирішення екологічних питань (чистий ґрунт, вода, повітря) і можливість створення незалежної системи опалення.

Користь для місцевих органів виконавчої влади: комплексний розвиток регіону завдяки залученню «зелених» інвестицій, можливість використання біометану як палива для громадського транспорту (13 млн. машин в світі на біогазі), можливість створення енергетичного кооперативу.

Ринок біогазу у нас в країні, в порівнянні з Європою, робить перші кроки. Тому більшість проектів створюються знову. У кого ви переймаєте досвід?

Це справді так. Тому за кілька років наші фахівці відвідали безліч країн Європи, вивчаючи ринок сучасних технологій і спостерігаючи за світовими лідерами галузі. І два роки тому Ecodevelop підписала договір з генеральним партнером – німецькою інжиніринговою компанією Krieg & Fischer Ingenieure GmbH. Історія цієї компанії почалася в 1999 році, на її рахунку реалізація більше 150 проектів біогазових станцій в 21 країні світу. Ця компанія здобула міжнародне визнання і спеціалізується на розробці технологій біогазових станцій, проектуванні та інжиніринговому супроводі проектів. Її особливістю є наявність статусу акредитованого технічного експерта ЄБРР, а також незалежного експерта в арбітражних судах Німеччини. Це дає можливість вирішення будь-яких складнощів в комплексі: між інвесторами, підрядниками, замовниками, аграрними підприємствами та страховими агентствами. Саме тому ми в Україні також вибрали формат інжинірингу, який дає нам можливість бути гнучкими щодо підбору обладнання та ціноутворення. При цьому ми не прив’язані до одного постачальника і генпідрядника. В результаті ми можемо запропонувати нашим замовникам різні технічні рішення з гнучким бюджетом для вирішення найрізноманітніших завдань.

В якому напрямку планується подальший розвиток Ecodevelop?

Відразу в декількох. Наприклад, на стадії бізнес-планів знаходяться кілька об’єктів в Києві та Вінниці з переробки побутових відходів. Тут ми працюємо за комплексною програмою, яка включає сортування з подальшою переробкою органіки та всіх інших елементів побутових відходів. Ці масштабні проекти не тільки дозволять повністю переробляти відходи та заробляти на енергоресурсах, а й вирішують екологічні проблеми.

Ще один унікальний напрямок – переробка харчових відходів біогазовою станцією на 6 МВт, яку вже нанесли на Генплан Києва.

Ми також першими в Україні отримали акредитацію в «Укргазбанку» як компанія-генпідрядник по біогазу – EPC.
Наші фахівці вивчили всі особливості будівництва, запуску та експлуатації біогазових станцій. Це дозволило виправити всі помилки, які гальмували станцію Бзів, допущені раніше Виконавцем в проектній документації та технологіях. І в даний час ми готуємося до того, щоб уже в цьому місяці представити громадськості станцію Бзів.