Біоенергетична Асоціація України (БАУ) звернулась до в.о. голови комітету Верховної Ради України (ВРУ) з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Домбровського О. Г., голови комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Скуратовського С.І., віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Зубка Г. Г. та голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Савчука С. Д. 

У листі БАУ висловила свої пропозиції та зауваження до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо вдосконалення механізму формування та встановлення тарифів на теплову енергію, у тому числі вироблену з використанням альтернативних джерел енергії», що був зареєстрований у Верховній Раді України за №10242 від 23.04.2019 р. та закликала до підтримки і внесення відповідних правок до законопроекту між першим і другим читанням.

Позиція БАУ ретельно підготовлена, обговорена і узгоджена членами БАУ, які генерують понад 50% всієї теплової енергії з АДЕ в системах централізованого теплопостачання України.

Повний текст листа із пропозиціями, зауваженнями БАУ та порівняльною таблицею до проекту Закону України №10242 від 23.04.2019 р., щодо змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо вдосконалення механізму формування та встановлення тарифів на теплову енергію

Положення законопроекту, які підтримує БАУ:

  • чітке визначення повноважень органів місцевого самоврядування (ОМС) та НКРЕКП встановлювати тарифи на теплову енергію суб’єктам господарювання, а також методики формування тарифів, на основі яких розраховуються та встановлюються тарифи.
  • поширення «принципу 0,9» для встановлення тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням альтернативних джерел енергії (АДЕ) на категорію «інші споживачі»
  • надання виробникам тепла з АДЕ можливість вибору процедури формування тарифів на теплову енергію з АДЕ – за «принципом 0,9» або згідно порядків формування тарифів на теплову енергію, що затверджені КМУ чи НКРЕКП, якщо розрахований за «принципом 0,9» розмір тарифів на теплову енергію не відповідає рівню економічно обґрунтованих витрат
  • та інше

Пропозиції БАУ, щодо зміни положень законопроекту, які, згідно позиції БАУ, можуть негативно вплинути на виробників тепла з АДЕ:

  • змінити порядок розрахунку тарифів на теплову енергію з АДЕ
  • врегулювати випадок, коли виробник теплової енергії з АДЕ здійснює її продаж ТКЕ, оскільки відсутність такого положення сьогодні фактично блокує продаж тепла з АДЕ теплопостачальним організаціям
  • доповнити Закон України «Про теплопостачання» виділеними словами «Копія заяви (опису документів) з відміткою про дату їх надходження є підтвердженням подання уповноваженому органу заяви та розрахунків розміру тарифу, та встановлення уповноваженим органом відповідного розміру тарифу. Суб’єкт господарювання має право застосовувати встановлений тариф через 30 календарних днів після дати отримання заяви уповноваженим органом»
  • не виключати із ЗУ «Про теплопостачання» повноваження ОМС щоквартально оприлюднювати встановлені для всіх категорій споживачів тарифи на теплову енергію з АДЕ
  • та інше

Порівняльну таблицю тексту проекту Закона та пропозицій БАУ наведено у додатку до листа.