23 квітня 2019 року в Києві пройшов захід «Податкові та митні питання реалізації проектів відновлюваної енергетики», який був організований Юридичною Фірмою Sayenko Kharenko. Партнерами заходу виступили Біоенергетична асоціація України та Українська вітроенергетична асоціація.

У заході взяло участь близько 50 учасників, серед яких представники профільних асоціацій, постачальники обладнання для проектів ВДЕ, представники енергетичних компаній та Державної фіскальної служби України. Розглядалися актуальні питання митного очищення обладнання під час реалізації проектів ВДЕ, особливості класифікації товарів, фінансування проектів ВДЕ та оподаткування процентних виплат, а також питання відшкодування ПДВ.

Спікерами виступили:

– Марина Гріцишина, радник Юридичної Фірми Sayenko Kharenko, член Біоенергетичної асоціації України;
– Світлана Мусієнко, партнер та керівник податкової практики Юридичної Фірми Sayenko Kharenko;
– Віталій Оджиковський, радник Юридичної Фірми Sayenko Kharenko;
– Юлія Кравченко, керівник напрямку з податкового консультування ДТЕК;
– Віктор Ніколов, начальник відділу фінансової звітності та податкового адміністрування ДТЕК Вінд Пауер;
– Ольга Ніколаєнко, консультант з митних питань;
– Віктор Гірак, начальник відділу методологічного забезпечення класифікаційної роботи Управління класифікації товарів Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Державної фіскальної служби України та інші.

Світлана Мусієнко, партнер Юридичної Фірми Sayenko Kharenko, розпочала першу сесію з особливостей податкового структурування ЕРС контрактів. У продовження цієї теми Юлія Кравченко, керівник напрямку з податкового консультування ДТЕК, та Віктор Ніколов, начальник відділу фінансової звітності та податкового адміністрування ДТЕК Вінд Пауер, поділилися своїм досвідом щодо фінансування проектів ВДЕ, зокрема, щодо вибору країни з якої отримувати фінансування та щодо ризиків сплати податків на репатріацію.

Друга сесія була присвячена митним питанням. Цю сесію розпочала Марина Гріцишина, радник Юридичної Фірми Sayenko Kharenko, із загальним оглядом  попередніх умов звільнення від сплати імпортного ПДВ для обладнання проектів ВДЕ.

Далі Ольга Ніколаєнко, консультант з митних питань, розповіла про особливості поставки біоенергетичного обладнання, зокрема, обладнання для будівництва комплексу з переробки органічних відходів, біогазу, з наступним отриманням електричної та теплової енергії, а також про практичні аспекти митного очищення. Після цього Віктор Гірак, начальник відділу методологічного забезпечення класифікаційної роботи ДФС України, розповів учасникам заходу про питання класифікації товарів для проектів ВДЕ. Завершив другу сесію Віталій Оджиковський, радник Юридичної Фірми Sayenko Kharenko, із докладом про особливості відшкодування ПДВ та сплати земельного податку.

Нагадаємо, Марина Гріцишина у 2019 році вступила до Біоенергетичної асоціації України.