Голова Правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха прийняв участь у Семінарі із розробки прибуткових проектів, який відбувся у м. Вінниця 8 квітня, 2019 р. Георгій Гелетуха представив результати дослідження потенціалу біомаси у Вінницькій області.

За результатами дослідження повне застосування технічно досяжного потенціалу біомаси Вінницької обл. (більше 1 млн. т у.п. на рік, 2017 р.) може замістити близько 37% річного споживання викопних палив або весь обсяг річного споживання природного газу.

Результати техніко-економічне обґрунтування варіантів використання біомаси/біопалива (котельня, тюки, тріска, дрова, пелети, брикети, солома, деревина, енергокультури) у більшості випадків демонструють економічну життєздатність проектів.

Розвиток виробництва енергії з біомаси матиме позитивний вплив на екологічну ситуацію Вінницької області за рахунок зменшення споживання таких викопних палив як вугілля та природний газ, частка яких у структурі споживання палив складає наразі 56% та 35% відповідно.

В рамках Дослідження була розроблена онлайн-карта з використанням ГІС-технологій, як інструмент для детального аналізу місцевих умов при плануванні біоенергетичних проектів. Карта містить узагальнену інформацію про область та може бути в подальшому доопрацьована і деталізувана ОТГ чи зацікавленими приватним підприємствами для власних потреб, оскільки вона є відкритою і загальнодоступною.

Дослідження потенціалу біомаси Вінницької області – Георгій Гелетуха, Голова Правління Біоенергетичної асоціації України.