Розповідаємо про найбільшу та найефективнішу ТЕЦ у Данії, яка вже понад п’ять років використовує стале паливо.

ТЕЦ Avedøre 1 розпочала роботу в 1990 році, опалюючи західну частину Копенгагена. Це одна з найефективніших у світі ТЕЦ.

Станція має два блоки (блок 1 і блок 2) із загальною потужністю 801 МВт ел та 915 МВт тепла. ТЕЦ Avedøre (блоки 1 та 2) забезпечує ЦТ з біомаси приблизно для 215 тис. домогосподарств та постачає електроенергію відповідно до річного споживання понад 600 тис. домогосподарствам.

Це вагомий внесок на шляху до вуглецевої нейтральності столиці Данії, якої планують досягти у 2025 році.

Конструкція ТЕЦ

Блок 1 був введений в експлуатацію в 1990 році потужністю 250 МВт ел і працював на вугіллі та мазуті.

Блок 2 побудований у 2001 році як багатопаливна ТЕЦ, що забезпечує гнучку роботу на природному газі, мазуті або деревних гранулах. На блоці 2 також підключається додатковий котел на біомасі, що працює на соломі (до 25 т соломи на годину).

До 2016 року основним паливом, що використовується на блоці 1, було вугілля, але також можна було використовувати мазут. Використовуючи надлишок тепла для централізованого теплопостачання (ЦТ), блок 1 досяг ефективності перетворення енергії до 91%.

Це зробило Avedøre 1 однією з найефективніших у світі ТЕЦ на вугіллі. З 2015 році блок 2 працює повністю на біомасі (деревні гранули та солома), тоді як блок 1 поступово вичерпував свій термін експлуатації. Тому було прийнято рішення модернізувати блок 1 для спалювання біомаси з продовженням терміну його експлуатації.

У 2015 році він був переобладнаний з вугілля на деревні гранули. Після реконструкції блок має електричну потужність — 258 МВт ел та теплову — 370 МВт тепл. Блок на 100 % працює на деревних гранулах. Завод за потреби може спалювати вугілля, але деревні гранули стали основним паливом.

У березні 2015 року було підписано угоду між VEKS (теплопостачальна компанія західної частини Копенгагена) та DONG Energy (сьогодні Ørsted, власник ТЕЦ Avedøre). В угоді зазначалося, що з 2016 по 2033 рік блок Avedøre 1 буде поставляти зелене тепло для клієнтів VEKS. Угода стала основою для інвестицій у модернізацію блоку 1 та продовження терміну його експлуатації.

Реконструкція блоку 1, що фінансувалась Ørsted та VEKS, була розпочата у квітні 2015 року та завершена у грудні 2016 році.

Що передбачала реконструкція?

Модернізація передбачала оновлення конвеєрної стрічки, тоді як наявні складські приміщення та крани продовжують використовуватися без модернізації. Чотириденні силоси були змінені на силоси для вугілля та деревних гранул (2 для вугілля і 2 для деревних гранул). Кожен із силосів може подавати деревні гранули або вугілля на два млини. Котли також модернізували для спалювання гранул. Наявні млини для вугілля адаптували для подрібнення гранул, модифікували пальники та встановили охолоджувачі первинного повітря.

Паливо для ТЕЦ

Блок 1 спалює близько 350 тис. т біомаси на рік. Річна кількість виробленої енергії залежить від погодних умов, які впливають на попит та ціни на паливо. Деревні гранули надходять на електростанцію суднами переважно з країн Балтії. Перед тим, як бути поданими у котел у формі пилу, деревні гранули подрібнюються на вальцях. Повітряний охолоджувач забезпечує, що подрібнені деревні гранули не займуться до подачі у котел.

Очищення димових газів передбачає збирання подової золи, яка згодом повторно використовується як добриво та ізоляційний матеріал, а також видалення оксидів азоту (NOx), летючої золи (використовується під час виробництва цементу та бетону), діоксиду сірки (SOx), а також важких металів. До 2023 року підприємство планує повністю зупинити використання вугілля.

ВДЕ в Данії: показники та плани

У цілому у Данії 30% усієї енергії виробляється з ВДЕ, і країна має намір збільшити цей показник до 50% до 2030 року і стати країною з нульовими викидами парникових газів і незалежною від викопного палива до 2050 року.

Також у Данії функціонує ТЕЦ Avedøre 2. Про неї напишемо у наступному матеріалі. Корисні статті про успішні реалізовані проєкти у світі шукайте на нашому сайті.


Джерело: Документ проєкту BIOFIT “Переобладнання ТЕЦ Avedøre 1 (Данія)”