9 вересня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо розвитку виробництва біометану» №5464!

Щиро дякуємо депутатському корпусу, авторам документа, зокрема Андрію Жупанину, який представляв цей надважливий проєкт закону у Парламенті. А також народним депутатам: А.Костюху, Ю.Камельчуку, І.Совсуну, С.Нагорняку, О.Юрченку, А.Скороход, А.Герусу, А.Кіту та іншим.

Біоенергетична асоціація України повністю підтримує цей законопроєкт, як такий, що дозволить започаткувати в Україні виробництво, споживання та експорт біометану.

Три основних завдання, які вирішує законопроєкт

  1. Законодавчо регламентує термін «біометан» як біогаз, що за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає нормативно-правовим актам на природний газ для подачі до газотранспортної та газорозподільної системи або для використання як моторного палива.
  2. Створює «Реєстр біометану» – електронну систему облікових записів, призначену для реєстрації поданого до газотранспортної або газорозподільної системи та відібраного з газотранспортної або газорозподільної системи обсягу біометану, а також для формування гарантій походження біометану, їх передачі, розподілу або анулювання та надання сертифікатів походження біометану.
  3. Встановлює порядок формування гарантій походження біометану.

Чому біометану в Україні бути?

  • Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських угідь. Відповідно в Україні один із найкращих у світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану.
  • Транспортування біометану газовими мережами і використання біометану можливі за наявного газового обладнання (газові пальники, двигуни, турбіни) і не потребує витрат для їх модернізації.
  • Сектор біометану забезпечить виробництво якісних органічних добрив і відродження родючості українських ґрунтів.
  • Україна має розвинену мережу газорозподільчих мереж і потужну газотранспортну мережу, що дає можливість виробникам біометану підключитися до газових мереж переважно на всій території України.
  • Потенційна можливість додаткового завантаження української ГТС біометаном. Наразі питання її наповнення природним газом після 2024 року (завершення контракту з Росією) залишається відкритим.
  • У перспективі надлишок електроенергії з ВДЕ може бути використаний для отримання «зеленого» водню шляхом електролізу води з подальшою метанізацією водню з використанням двоокису вуглецю, отриманого в процесі збагачення біогазу до біометану. Таким чином, можна значно підвищити загальну ефективність обох процесів, а також кількість виробленого біометану.

Біометан – це майбутнє біогазу

Біометан – це біогаз, доведений до якості природного газу, що містить, як правило, 95-98% метану (СН4). Біометан може суттєво сприяти декарбонізації газового сектору, роблячи відновлювані гази доступними для транспорту, промисловості та опалення.

Біометан як повний аналог природного газу може використовуватися для виробництва теплової і електричної енергії, як паливо для транспорту, а також як сировина для хімічної промисловості.

Обсяги світового виробництва

У 2019 році світове виробництво біометану досягло майже 5 млрд м3/рік. Лідером виробництва біометану на сьогодні є ЄС – виробництво біометану в Європі існує вже у 18 країнах. Прогноз Європейської біогазової асоціації – до 2030 року сектор біогазу та біометану може практично подвоїти виробництво, а до 2050 року виробництво може зрости у понад чотири рази. Потенційне виробництво біогазу та біометану в ЄС в 2030 році може досягати 44 млрд м3/рік. Згідно з урядовими планами Данії вже в 2025 році виробництво біометану і природного газу в країні мають зрівнятися, а в 2035 році природний газ буде повністю заміщено біометаном.

Потенціал

Потенціал виробництва біометану в Україні оцінюється в 7,8 млрд м3/рік. Потенціал охоплює біометан із відходів та побічної продукції АПК (3,8 млрд м3), з силосу кукурудзи (2,7 млрд м3), а також з інших відходів тваринництва та переробної промисловості (1,3 млрд м3). «Дорожня карта розвитку біоенергетики в Україні до 2050 р.» передбачає започаткування та ріст виробництва біометану в Україні до 1,7 млрд м3/рік у 2035 році і до 3 млрд м3/рік у 2050 році.