Лист БАУ №577 щодо подолання бар'єрів у секторі біоенергетики

Команда UABIO направила Кабінету Міністрів України та до Верховної Ради України актуальний аналіз бар’єрів у секторі біоенергетики, а також пропозиції щодо їх подолання. Нагадаємо, сектор біоенергетики — ключовий у заміщенні природного газу і нафтопродуктів.

Актуальний стан справ у секторі

  • Станом на 2020 рік (останній енергетичний баланс) понад 5,2 млрд м3 природного газу/рік заміщує біоенергетика. Це  близько 17% споживання природного газу в Україні у 2020 році. 
  • В Україні працює 124,1 МВт електричної потужності на біогазі і 151,8 МВт на твердому біопаливі. 
  • У 2023 році заплановано початок виробництва біометану. 

Кроки, які ми рекомендуємо

Просимо Уряд і Верховну Раду України підтримати сектор біоенергетики та організувати системну роботу з подолання вказаних бар’єрів та ухваленню необхідних для цього законів України і інших нормативно-правових актів.

Вважаємо, що подальший розвиток сектору дозволить Україні зміцнити енергетичну безпеку, повністю відмовитися від імпорту природного газу і значно скоротити імпорт інших енергоресурсів, сприятиме децентралізації і декарбонізації сектору енергетики. 


Ми підготували та направили листа суб’єктам владних повноважень: Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, Керівнику Офісу Президента України Андрію Єрмаку, Секретарю Ради національної безпеки і оборони України Олексію Данілову, Голові Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрію Герусу, Міністру економіки України Юлії Свириденко, Міністру енергетики України Герману Галущенку, Міністру аграрної політики та продовольства України Миколі Сольському, а також Голові Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерію Безусу.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.