Радимо важливу спільну статтю для онлайн-видання “Економічна правда” “Як зробити автомобільне паливо більш екологічним Георгія Гелетухи, голови правління Біоенергетичної асоціації України та науковців та експертів UABIO Тетяни Желєзної, Семена Драгнєва та Петра Кучерука.

Георгій Гелетуха для Економічної правди

Перехід на відновлювану енергію в секторі транспорту відбувається в різних країнах ЄС дуже нерівномірно. Та зазначимо, що ЄС виконав планові показники (Директива RED) на 2020 рік — частка ВДЕ у валовому кінцевому споживанні енергії на транспорті в ЄС досягла 10,2%. Цей показник досягнутий за рахунок рідких біопалив, споживання яких складає близько 16 млн т н.е./рік. Майже все біопаливо споживається автодорожнім транспортом.

У 2018 році встановлено нову ціль по ВДЕ в галузі транспорту – 14% у 2030 році (Директива RED II). Якщо говорити про подальші прогнози, то у транспортному секторі перехід на ВДЕ прогнозується найбільш складним.

Згідно з прогнозами IRENA, навіть у 2050 році 42% енергетичної потреби транспорту у світі забезпечуватимуть викопні види палива, що підкреслює необхідність глибокої трансформації цього сектору.

Аналіз прогнозів і сценаріїв трансформації світової та європейської енергетики показує безперечну перспективність довгострокового розвитку біоенергетики, демонструє її значний внесок в реалізацію “зеленого” переходу, декарбонізацію енергетики і боротьбу зі зміною клімату.

У 2050 році біоенергетиці відводиться 30-40% у кінцевому споживанні відновлюваної енергії на транспорті.Тож, за посиланням читайте про:

  • досягнення різних європейських країн та їх частку ВДЕ у сфері транспорту;
  • особливості сировини та біопалива першого і другого покоління;
  • ситуацію в Україні та необхідні заходи для стимулювання розвитку сектору;
  • перспективи та базовий сценарій розвитку ВДЕ на транспорті в Україні за розрахунками експертів UABIO.

Джерело: Стаття “Як зробити автомобільне паливо більш екологічним” на Економічній правді.