Ухвалено закон №9456! ЗА 297! Внесено зміни до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. Цим кроком ми подолали критичний барʼєр на шляху експорту біометану!

Зміни до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану

Велика подяка Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, Міністерству фінансів, Міністерству енергетики, Міністерству аграрної політики та продовольства, Державній митній службі, а також народним депутатам Андрію Жупанину, Юрію Камельчуку, Інні Совсун, які відстоювали ці зміни!

Члени Біоенергетичної асоціації України брали активну участь у підготовці другої редакції законопроєкту. Більшість наших пропозицій відображені у документі. Ми вважаємо, що ці зміни розблокують експорт біометану.

Що потрібно робити далі?

Зміни до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану
  1. Внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 №629 «Про митні формальності на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі».
  2. Внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №448 «Про затвердження Переліку товарів, митне оформлення яких здійснюється Енергетичною митницею Державної митної служби України».
  3. Чітко визначити на рівні Уряду яке міністерство і посадова особа відповідають в Україні за розвиток виробництва біометану. Встановити їм персональні KPI з цих питань.
  4. Розробити і затвердити дорожню карту і стратегію розвитку галузі.

Нагадуємо, Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану» прийнято восени 2021 року. З 2021 року в Україні розпочалося будівництво біометанових заводів. Наразі вже завершене будівництво, мінімум, двох заводів, а декілька обʼєктів у процесі будівництва.

Протягом 2024-2025 років заплановане відкриття 10 нових обʼєктів із потужністю від 1,5 млн м3 біометану на рік кожен.

Перспективи

  • До 2030 року Україна може досягти виробництва до 1 млрд м3 біометану на рік, а до 2050 р. – до 20 млрд м3/рік.
  • Україна може стати повноцінним партнером ЄС, бо має надійну газотранспортну мережу і практично невичерпну сировинну базу як аграрна держава.

Чому біометан?

  • Біометан абсолютно готовий для закачування в газову мережу. Не потрібні інвестиції у модернізацію газорозподільних і газотранспортних систем (ГТС і ГРС) і газового обладнання (газові пальники, двигуни, турбіни).
  • Україна має розвинені газорозподільні і газотранспортну системи. Практично у кожній точці території можна знайти газову трубу, у яку можливо подати вироблений біометан.
  • Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських земель, і, відповідно, один з найкращих у світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану. З урахуванням біомаси з покривних культур, які можуть бути вирощені на 20% ріллі, потенціал виробництва біометану в Україні становить 21,8 млрд м3/рік.

Покривні культури — це культури, які можуть бути вирощені між збиранням і посівом двох основних с/г культур протягом періоду, коли земля знаходиться «під парами». Як приклад, енергетичне жито, кукурудза на силос та інші культури.


Працюємо далі, бо за біометаном майбутнє!