Біоенергетика сьогодні становить близько 50% від споживання всіх ВДЕ у світі. На думку міжнародного агентства з відновлюваної енергетики IRENA, однією лише електроенергією із сонця та вітру та енергоефективністю досягти кліматичної нейтральності неможливо. За розробленим Агентством сценарієм з неперевищення глобального потепління на 1,5°С біоенергетика має становити 25% від загального постачання первинної енергії до 2050 року.

Для цього потрібно трохи більше 3,5 млрд т н.е. (150 ЕДж) постачання первинної енергії з біомаси, або приблизно в три рази більше, ніж у 2019 році.Заміщення викопних палив біоенергією зростає. Так, за останні 10 років:

  • виробництво електроенергії з бімаси зросло вдвічі;
  • біопаливо для транспорту зросло на 15%;
  • використання біомаси у сучасних опалювальних системах (сучасні котли на біомасі) зросло на 5%.

У майбутньому з нульовими викидами біоенергетика знадобиться по всій енергетичній системі.

Біоенергетика майбутнього

Розвиватимуться сучасні біоенергетичні системи, які мають повністю витіснити до 2030 року примітивне використання біомаси для приготування їжі та опалення, що зазвичай включає неефективне спалювання та відсутність контролю викидів, яке все ще існує в світі (переважно у країнах, що розвиваються).

World Energy Transitions Outlook: 1.5°C Pathway

До 2030 року внесок сучасної біоенергетики в попит на енергію та сировину має зрости втричі, а до 2050 року – більш ніж у чотири рази. Сучасна біоенергетика забезпечуватиме 17% всього кінцевого споживання енергії до 2050 року, із внеском у всі сектори кінцевого споживання, а особливо допоможе скоротити викиди у тих секторах, де мало інших альтернатив.

World Energy Transitions Outlook: 1.5°C Pathway

Біоенергетика відіграє головну роль у деяких галузях – вона є джерелом сировини та палива для хімічної промисловості, а також джерелом палива для авіації. Крім того, використання біомаси в поєднанні з уловлюванням і зберіганням вуглецю (CCS, carbon capture and storage) в енергетиці та інших галузях промисловості будуть мати вирішальне значення в досягненні негативних викидів і нульової цілі.

World Energy Transitions Outlook: 1.5°C Pathway

Щоб задовольнити потребу в енергії та сировині, необхідно буде розширити постачання сировини з біомаси. Глобальні та регіональні оцінки показують, що ресурси біомаси могли б досягти необхідного рівня завдяки розумному та сталому розвитку біоенергетики. Такого розширення можна досягти за допомогою політики, яка сприяє ширшому використанню джерел біомаси, у поєднанні з ефективними та реалістичними процедурами та правилами управління сталістю.

World Energy Transitions Outlook: 1.5°C Pathway

Розширення біоенергетичних ресурсів потребуватиме більш інтенсивного сільського господарства, менше харчових відходів, а також нових плантацій біомаси.

Дякуємо за аналіз звіту нашій експертці Олександрі Трибой.


Джерело: Звіт міжнародного агентства з відновлюваної енергетики IRENA (IRENA: World Energy Transitions Outlook: 1.5°C Pathway, 2022)