Актуальний пресреліз МЕА (International Energy Agency (IEA)).

Війна в Україні оголила критичну залежність Європи від імпорту викопного палива, тому країни-члени ЄС обговорюють необхідні кроки, щоб відмовитися від своєї залежності від викопного палива. Європа шукає шляхи виходу з залежності від вугілля, нафти і особливо газу і рухається до кліматичної нейтральності.

Заощадження енергії та відновлювані джерела енергії є ключовими інструментами для досягнення цього.

Пресреліз МЕА: роль біоенергетики

Чому біоенергетика?

Сектор впливає на:

  • енергетичну безпеку,
  • енергетичну незалежність,
  • пом’якшення наслідків зміни клімату.

Перспектива №1: Величезний потенціал виробництва енергії зі сталої біомаси

У Європі біоенергетика становить близько 60 відсотків відновлюваної енергії. Розширити використання біомаси сталим способом можливо за рахунок технологічних рішень.

Переваги. Відносно стабільні ціни; виробництво з місцевих ресурсів і балансування системи; сумісність з наявною інфраструктурою. Найважливіше те, що біомасу можна зберігати, вона універсальна і може постачати тепло та електроенергію, паливо для транспорту або відновлюваний газ. Енергія виробляється з біомаси, вирощеної в умовах сталого розвитку або на основі відходів та залишків.

Потрібно:

  1. Розширити застосування біометану для заміни викопного газу, або запроваджувати комбіноване виробництво тепла та електроенергії з біомаси.
  2. Комерціалізувати нові технології, такі як газифікація біомаси або інтегровані біопереробні заводи для спільного виробництва біохімічних речовин, біопалива та тепла.
  3. Забезпечити стабільне постачання біомаси для відновлюваного палива, наприклад, шляхом впровадження сертифікації та інших систем управління сталістю.

Перспектива №2: Генерація тепла за допомогою біоенергетики

Виробництво тепла (для будівель і промисловості) становить понад 50 відсотків світового споживання енергії і все ще значною мірою залежить від викопного палива, такого як нафта, газ або вугілля.

Відхід від викопних ресурсів у виробництві тепла є ключовим компонентом декарбонізації. Для виробництва тепла біомаса наразі є найважливішим відновлюваним джерелом енергії. Забезпечується теплопостачання з твердого палива, рідкого палива, газоподібного палива та біогенної фракції відходів.

Потрібно:

  1. Підвищити енергоефективність.
  2. Стимулювати перехід промисловості на ВДЕ.
  3. Запровадити централізоване опалення в міських районах для заміни індивідуальних печей і котлів на викопних газах.

Перспектива №3: ​​Виробництво відновлюваної енергії разом із вилученням CO2 з атмосфери

Щоб стабілізувати глобальні температури в найближчі десятиліття, видалення CO2 з атмосфери, так звані «негативні викиди», буде необхідністю, а не лише можливістю.Одним із провідних шляхів є уловлювання і зберіганням вуглецю.

CO2, що утворюється в процесі спалювання біомаси (він поглинався з атмосфери під час росту рослин) не виділяється в атмосферу, а вловлюється та зберігається. Таким чином, біоенергетика поєднує виробництво відновлюваної енергії з негативними викидами.

Потрібно:

  1. Активізувати дослідження для покращення процесів уловлювання та зберігання CO2.
  2. Перейти від пілотних до повномасштабних проєктів уловлювання та зберігання CO2.
  3. Удосконалити бізнес-моделі та правила щодо уловлювання та зберігання CO2.
  4. Інвестувати в об’єкти з розподілу та зберігання CO2.

Джерело: Пресреліз МЕА (англійською)