Розповідаємо про об’єкт, безперечно, вартий вашої уваги.

  • 44 МВт електричної потужності на біомасі.
  • 70 000 шотландських будинків забезпечені електроенергією.
  • 140 000 тонн парникових газів скорочується щороку.

Steven’s Croft у Локербі, Шотландія, є найбільшою у Сполученому Королівстві електростанцією, що працює на деревних відходах.

Цей ВДЕ-проєкт навіть визнаний найкращим на конкурсі Scottish Green Energy Awards за підтримку лісового господарства, лісопильної промисловості та місцевої економіки громади.

Елементи проєкту

  • електростанція в Стівенс-Крофт,
  • установка з переробки палива,
  • 26-кілометровий підземний електричний кабель, що з’єднує станцію з підстанцією Chapel Cross.

Вуглецево нейтральне паливо

Завод повністю працює на біомасі. Для живлення станції щороку необхідно понад 480 тис. тонн палива. Цей проєкт передбачає використання різних відновлюваних видів палива:

  • 60% супутньої продукції лісопильного виробництва та дрібного круглого лісу,
  • 20% переробленого волокна з виробництва товарів з дерева,
  • 20% сільськогосподарських залишків та енергетичних культур (паростки короткої сівозміни (верба).

Також станція може приймати міські відходи.

Ключовий момент — усе паливо легко доступне на місцевості.


Нагадуємо, спалювання біомаси є чистим способом виробництва електроенергії — вуглецево нейтральним — вуглець, що потрапляє в атмосферу під час спалювання біомаси, еквівалентний кількості, яку поглинає рослина під час циклу свого росту.


Технічні особливості

Параметри котла були розроблені таким чином, щоб забезпечити найвищу ефективність за температури 537°C — 137 бар і з потужністю 126 МВт енергії. Умова щодо необхідності великої кількості пари потребувала застосування спеціальних корозійно стійких матеріалів у високотемпературних компонентах та в зонах контролю якості палива.

Установка для обробки палива була розроблена для зберігання та змішування різних джерел палива для отримання однорідного палива.

Вона складається з:

  • Майданчика для зберігання круглого лісу протягом 14 діб,
  • установки для прийому палива,
  • критого сховища для трісок до 6000 м3,
  • цеху з подрібнення круглої деревини,
  • обладнання для утилізації та транспортування палива з системами остаточної підготовки палива до доставки на електростанцію.

Сучасна дренажна система

Система дренажу поверхневих вод на ділянці була розроблена відповідно до вказівок сталої міської дренажної системи (SUDS), щоб утримувати воду на ділянці та спочатку розсіювати її через природну інфільтрацію. Опади вловлюються валами і зберігаються до тих пір, поки вода не розійдеться. Після переливу поверхнева вода направляється на вторинну очисну споруду, яка складається з водно-болотної території. Вода проходить через цю систему водно-болотних угідь і очищається, перш ніж природним чином потрапити у водотік. Водні викиди обмежені продувною водою з котла та стоками від очищення води. Скидання здійснюється в місцевий водотік з надзвичайно низькою швидкістю потоку, щоб гарантувати відсутність негативного впливу на місцеву якість води.

Регуляторні моменти

Робота станції регулюється Шотландським агентством з охорони навколишнього середовища. Основним застосовним законодавством є Директива про спалювання відходів і Директива про великі спалювальні установки, які визначають прийнятні рівні викидів. Ці правила вимагають сучасного обладнання, яке відповідає рекомендаціям щодо найкращих доступних технологій. Жорсткі вимоги гарантують, що викиди електростанції зменшуються до мінімально можливого рівня.

Вартість

90 мільйонів фунтів стерлінгів становила вартість проєкту: від проєктування та нагляду за будівництвом до введення в експлуатацію.


Джерело: Mott Macdonald.