Глобальне потепління

За розрахунками штучного інтелекту світ досягне основного порогу потепління через 10-12 років. Нове дослідження з таким прогнозом опубліковане у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

За даними кліматологів та розрахунків штучного інтелекту, світ досягне позначки в 1,5 градуса за будь-якого сценарію скорочення викидів.

На сьогодні показник потепління вже сягнув 1,2°C з середини XIX століття, коли промислова революція практично охопила всі сфери діяльності людини.Відповідно до Паризької кліматичної угоди (2015) межею потепління мали бути саме 1,5°C.

Земля перевищить позначку в 1,5°C між 2033 і 2035 роками. Дані цього дослідження підтверджують висновки багатьох авторитетних вчених.

Проте 1,5°C — не межа

За словами одного із вчених Ноа Діффенбау зі Стенфордського університету, людство може уникнути підвищення до 2°C тільки, якщо усі країні досягнуть нульових викидів до середини цього століття.

Штучний інтелект також вирахував, що підвищення температури майже неможливо утримати нижче 2°C. За попередніми оцінками, світ досягне цієї позначки у 2050 році. Якщо ж люди знизять викиди в атмосферу, то глобальне потепління у 2°C станеться у 2054 році.

Розбіжності у поглядах учених

Прогноз штучного інтелекту відрізняється від позиції деяких вчених, які послуговувалися комп’ютерними моделями, заснованими на минулих спостереженнях. Міжурядова група експертів зі зміни клімату ООН у своєму звіті за 2021 рік стверджувала: якщо зниження викидів буде на тому самому рівні забруднення, світ перевищить 2 градуси десь у 2090-х роках.Штучний інтелект оперує набагато більшою базою даних і враховує більше факторів.


Джерело: Associated Press.