Фармацевтична компанія AstraZeneca співпрацює з компанією Future Biogas для будівництва біогазового заводу у Великобританії. Потужність станції сягатиме 125 ГВт•год біометану, що еквівалентно потребам в опаленні 9000 будинків.

Сировина

Об’єкт буде використовувати зернові культури, вирощені на місці, підтримуючи аграріїв, локальну економіку і загалом кругову економіку Великобританії.

Мова йде про вже наявні сільськогосподарські угіддя. Вирощування біомаси для анаеробного зброджування буде інтегроване в сівозміну. Сільськогосподарські культури будуть вирощуватися за допомогою методів регенеративного землеробства, сприяючи кругообігу поживних речовин через більш широкі сівозміни, мінімізуючи порушення ґрунту, щоб обмежити вивільнення вуглецю з ґрунту, і допомагаючи створювати органічну речовину ґрунту та оздоровлювати ґрунт.

Будівництво біометанового заводу розпочнеться вже у 2023 році.

Для чого використовуватиметься вироблений біометан?

  • замінить природний газ і забезпечить відновлюваним теплом та електроенергією об’єкти AstraZeneca у Великобританії в Маклсфілді, Кембриджі, Спіку і Лутоні;
  • постачатиметься до газової мережі Сполученого Королівства.

Такі зміни допоможуть декарбонізувати процеси дослідження, розробку та виробництво ліків і вакцин.

Негативні викиди

Високоякісна чиста енергія вироблятиметься одночасно з уловлюванням і подальшим зберіганням вуглецю. Завдяки партнерству з Future Biogas AstraZeneca отримає доступ до високоякісної біоенергії з уловлюванням і зберіганням вуглецю через партнерство Northern Lights у Норвегії, спільне підприємство, яке підтримує уряд Норвегії.

CO2, який утворювватиметься на біогазовому заводі, буде вловлюватися та транспортуватися до сховища партнера цього прєкту Northern Lights у Норвегії, де він буде постійно секвеструватися на глибині 2,6 кілометрів під морським дном. У результаті виробництво біометану не тільки гарантуватиме нульові викиди, але і зробить їх негативними.

Нагадаємо, компанія публічно взяла на себе зобов’язання перейти на 100% відновлювану енергію для виробництва тепла та електроенергії в межах AstraZeneca Ambition Zero Carbon, щоб досягти нульових викидів вуглецю від своєї діяльності до кінця 2025 року та негативних викидів вуглецю до 2030 року.


Джерело: Bioenergy Insight.