Новий матеріал для колонки голови правління UABIO Георгія Гелетухи для ресурсу “Економічна правда” щодо того, якою буде енергетика України у майбутньому, а також оптимальних сценаріїв розвитку національного енергетичного сектору.

  • Український Green Deal — коли і яким він буде?
  • Чому нам необхідна Дорожня карта розвитку біоенергетики України до 2050 року.
  • Кліматична нейтральність до 2060 року.
  • Декарбонізація економіки за рахунок біоенергетики.
  • Реальний потенціал біомаси. Яким чином біопалива, біоенергетичні установки і технології зроблять свій внесок у заміщення тих потужностей теплової генерації і АЕС, які будуть виведені з експлуатації до 2050 року?

Дорожня карта розвитку біоенергетики України до 2050 року була розроблена Біоенергетичною асоціацією України за підтримки проєкту ЄБРР “Україна: сталі інновації у ланцюжку створення вартості у біоенергетиці” і відповідає сценарію досягнення 60% ВДЕ в загальному енергобалансі в 2050 році. Із запропонованим поділом за секторами та основним концептуальним підходом можна ознайомитися у повному матеріалі.

Фінансовий аспект

Реалізація Дорожньої карти потребуватиме інвестицій обсягом 21…33 млрд євро.

Чому варто розвивати біоенергетику?

Розвиток біоенергетики призведе до заміщення близько 20 млрд м3/рік природного газу, скорочення викидів парникових газів до 54 млн т СО2 екв/рік та створення більше 160 тисяч робочих місць до 2050 року.

Біоенергетика становитиме значну і невід’ємну частину “зеленого” енергетичного переходу України до 2050 року.


Джерело: Колонка Георгія Гелетухи “Якою буде біоенергетика України в 2050 році”