Пропонуємо вам ознайомитися із ґрунтовним аналітичним дослідженням, у межах якого надані конкретні рекомендації. Звіт проєкту «Низьковуглецева Україна» (Low Carbon Ukraine): «Вибрані високоефективні заходи досягнення енергетичних та кліматичних цілей України».

Документ має 10 розділів (258 сторінок):

  • Варіанти фінансування заходів із запровадження «зеленої» політики.
  • Перегляд питання щодо запровадження податку на вуглець в Україні.
  • Поступова відмова від споживчих субсидій.
  • Перспективи та виклики для сектору природного газу та електроенергетики в Україні.
  • Реформування ринку електроенергії України.
  • Збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ шляхом запровадження конкурентних торгів та надбавок.
  • Синхронізація електричних мереж України та Європи.
  • Соціально орієнтована стійка та поступова відмова від вугілля в Україні.
  • Створення умов для декарбонізації металургійного сектору України.
  • Запровадження низьковуглецевої транспортної політики для України.
  • Енергоефективна модернізація у будівлях загального користування має досягнути 50% до 2030 року.

Висновки від експертів UABIO щодо Розділу 5

Впровадження квот, які запропонувало Міністерство енергетики України (150 МВт для вітру, 155 МВт для сонця і 60 МВт для «інших» у 2021 році), і представлені темпи їх зростання (Таблиця 13) призведуть до 20% відновлюваної електроенергії в Україні до 2030 році (Діаграма 45), що не відповідає нещодавно ухваленій Національній економічній стратегії 2030, де зафіксована ціль «формування частки генерації з відновлювальних джерел енергії в загальному виробництві електроенергії на рівні 25% до 2030 року».

Спрогнозовано, що для досягнення 30% відновлюваної електроенергії у 2030 році квоти мають бути ВДВІЧІ збільшені (Діаграма 46) і, головне – аукціони мають якнайшвидше розпочатися.

Ці рекомендації збігаються із позицією UABIO щодо цього питання. Нагадаємо, що відповідно до законодавства України квоти на підтримку біоенергетичних проєктів розподілятимуться на аукціонах для «інших ВДЕ».

UABIO закликає Міненерго і Кабінет Міністрів України виконати вимоги закону України N810 –IX і вже в цьому році провести перші аукціони з підтримки проєктів на ВДЕ (з урахуванням наведених рекомендацій зі збільшення квот)!

Про проєкт «Низьковуглецева Україна» (Low Carbon Ukraine)

Проєкт є частиною Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI) та підтримується Федеральним міністерством охорони навколишнього природного середовища, охорони природи та ядерної безпеки (BMU) Німеччини. Його реалізацію розпочато у вересні 2018 року і триватиме він до серпня 2021 року.


Джерело: звіт проєкту «Низьковуглецева Україна» (Low Carbon Ukraine) «Вибрані високоефективні заходи досягнення енергетичних та кліматичних цілей України» («Selected high-impact measures Reaching Ukraine’s energy and climate targets»)