Розповідаємо про новий проєкт “Зонування виробництва біометану і оцінка можливості та умов підключення виробників біометану до систем передачі та розподілу газу в Україні”, який фінансується Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

У межах проєкту буде здійснена оцінка можливості та умов підключення виробників біометану до систем передачі та розподілу газу в Україні.

Виконують проєкт три організації:

Проєкт має декілька етапів, тож, розповідаємо трохи детальніше.

1. Оцінка потенціалу виробництва біометану на рівні окремих регіонів (областей) України на предмет:

  • впровадження технологій анаеробного зброджування;
  • використання “зеленого” водню, а також отримання водню з біометану на основі доступних технологій.

2. Аналіз структури магістральних та розподільних газопроводів України (важливо враховувати географічний розподіл потенціалу виробництва біометану).

3. Аналіз технічних можливостей магістральних та розподільних газопроводів для отримання біометану (оцінка технічних бар’єрів для ін’єкції біометану, зокрема наявність О2 та вплив компонентів біометану з точки зору корозії: CO, HCN, H2S, NH3, HCl, HF, силоксанів).

4. Опис економічних умов та технічних аспектів постачання біометану до трубопроводів газових мереж.

5. Юридичний аналіз умов та вимог щодо закачування біометану в розподільну або транспортну мережу газової системи та подальшого його транспортування як товару з України до країн ЄС згідно з українським законодавством.


Також читайте на платформі SAF. Ви знайдете багато цікавої інформації щодо перспектив біометанових проєктів в Україні.

Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).