Біометан є найбільш економічно ефективним, масштабованим і сталим відновлюваним газом, доступним на сьогодні. 7 грудня провідні європейські компанії та організації презентували біометанову декларацію Кадрі Сімсон, Європейському комісару з питань енергетики. У презентації взяли участь представники UABIO.

Біометан має відігравати довгострокову роль у майбутній кліматично нейтральній енергетичній системі, щоб досягти цілі щодо скорочення викидів ПГ (55% до 2030 року) «Fit For 55». Крім того, біометан сприяє:

  • сталому сільському господарству,
  • створенню нових робочих місць на місцях,
  • ефективному поводженню з відходами.
Біомметанова декларація

Тому виробництво біометану слід швидко розширювати в ЄС. Це вимагає збільшення інвестицій, запровадження політики підтримки, зниження витрат та оптимізації загальних доходів для виробників.

Біометан є економічно вигідним і має особливо високу цінність для енергетичної системи в:

  • промисловості (для високотемпературного тепла, яке неможливо електрифікувати або для біогенної вуглецевої сировини);
  • транспорті (для великогабаритних і морських перевезень на великі відстані, які важко електрифікувати);
  • енергетиці (збалансувати мережу енергією, що зберігається та диспетчеризується);
  • будівлях (в наявних будинках з підключенням газу через гібридні теплові насоси).

28 провідних європейських компаній та асоціацій об’єдналися для мобілізації ланцюга постачання біометану, популяризації переваг і можливостей біометану та співпраці із зацікавленими сторонами для забезпечення підтримки великого масштабування та використання екологічно чистого біометану по всій Європі.

28 підписантів Біометанової декларації

«Ми спільно прагнемо розширити застосування біометану в Європі. Ми вважаємо, що досягнути 350 ТВт·год або 33 мільярди кубометрів із загальним річним обігом близько 300 мільярдів євро до 2030 року цілком можливо, при цьому уникнувши близько 110 млн т викидів CO2-екв… Ми прагнемо співпрацювати з європейськими та національними інституціями, щоб оптимізувати роль біометану у досягненні кліматичних цілей та усунути регуляторні бар’єри. Ми зацікавлені у співпраці з усіма зацікавленими сторонами для підвищення рівня використання біометану в Європі», — йдеться у заяві.

У свою чергу, Кадрі Сімсон підкреслила, що біометан буде важливим для досягнення кліматичної нейтральності, в тому числі для опалення будинків і транспорту. За словами Комісара, біометан також підвищує енергетичну безпеку.


Джерело: Біометанова декларація та пресреліз презентації доступні за посиланням: https://bit.ly/3DDIlFl.