Мріємо одного дня побачити, як наші компанії-члени розростаються до таких масштабних проєктів. А поки вивчаємо досвід і ділимося з вами.

ADM (Archer Daniels Midland Company), багатонаціональна компанія, була заснована в 1902 році зі штаб-квартирою в Чикаго. Є однією з найбільших у світі компаній у сфері харчових технологій, як для людей, так і для тварин. Компанія виробляє харчові інгредієнти, продукти, напої і домішки для людей у ​​всьому світі, а також надає повний спектр рішень і послуг для тваринництва.

ADM орієнтована на виняткову натуральність і сталість у виробництві. У портфелі розробки рослинних білків, пробіотиків тощо, а також чисті, здорові корми для домашніх улюбленців, худоби та птиці.

Також ADM є провідним виробником транспортних біопалив, зокрема біоетанолу і біодизелю. Це альтернативне паливо доступне для споживачів.

Біодизель ADM — це рослинне біопаливо, яке можна використовувати як ефективну альтернативу звичайному дизельному паливу, отриманому з викопного палива, з низьким вмістом вуглецю.

Переваги, які виокремлює компанія:

  • Відновлюваний;
  • Біорозкладаний;
  • Замінник дизеля;
  • Забезпечує змащування двигуна, одночасно знижуючи викиди парникових газів;
  • Екологічно виготовлений з рослинних олій.

Біоетанол ADM отримують із кукурудзи для отримання чистішого палива, яке можна додавати до бензину для підвищення октанового числа та зменшення шкідливих викидів.

Переваги, які виокремлює компанія:

  • Можна змішувати з бензином для підвищення октанового числа та зменшення викидів;
  • Виготовляється з кукурудзи в процесі, який також дає велику кількість корму для тварин;
  • Є супутні товари.

Компанія має амбітну мету із задоволення світових енергетичних потреб за допомогою біопалива. ADM прогнозує, що до 2040 року світ споживатиме на 28% більше енергії, ніж у 2015 році.

І саме відновлювана енергія є джерелом енергії, що розвивається найшвидше, і очікується, що з 2015 до 2030 року обсяги подвояться.

ADM повністю корелює свою діяльність з критеріями сталості, серед ключових цілей:

  • припинення вирубки лісів,
  • збереження біорізноманіття,
  • збереження ресурсів у діяльності компанії та ланцюжку постачання.

Проєкти

Розповідаємо про деякі з проєктів компанії.

У 2010 році Міністерство енергетики США виділило 24,7 мільйона доларів на будівництво пілотного «інтегрованого біопереробного заводу» у Декатурі потужністю одну тонну на день, який перетворює рослинну біомасу на відновлюване паливо та біохімічні речовини. ADM у партнерстві з CenUSA Bioenergy реалізували цей проєкт і отримали велику базу досліджень для майбутніх проєктів.

Спільно з Університетом Іллінойсу компанія реалізувала проєкт з уловлювання та зберігання вуглецю (CCS) з назвою Illinois Basin — Decatur Project (IBDP). Проєкт має на меті оцінку та тестування технології в комерційному масштабі. Це один із двох проєктів CCS, розташованих поруч із заводом з переробки кукурудзи ADM у Декатурі, штат Іллінойс.

Компанія планує виробляти авіаційні палива, про що публічно заявила минулого року, підписавши меморандум про співпрацю з компанією Gevo. Партнерство передбачає виробництво як етанолу, так і ізобутанолу, які потім будуть перетворені на відновлювані вуглеводні з низьким викидом вуглецю, зокрема стале авіаційне паливо, з використанням технології переробки та можливостей Gevo. Очікується, що близько 900 мільйонів галонів (приблизно 3400 млн літрів) біоетанолу, виробленого на сухих заводах ADM у Колумбусі, штат Небраска, та Сідар-Рапідс, штат Айова, а також на комплексі в Декатурі, штат Іллінойс, буде перероблено за цією технологією у 500 мільйонів галонів (приблизно 1900 млн літрів) авіаційного палива та інші відновлювані вуглеводні.