Один із найвідоміших виробників віскі вже давно запроваджує біоенергетичні проєкти. Розповідаємо про цікаву фінансову модель та ефективну роботу ТЕЦ.

Проєкт ТЕЦ Speyside Renewable Energy Partnership Ltd (SREP) у Шотландії був реалізований менше, ніж за да роки. Автор проєкту — компанія Estover Energy.

Паливо

ТЕЦ працює на деревній трісці, отриманій від місцевих лісогосподарських підприємств.

Потужність

Завод виробляє до 15 МВт електроенергії та до 10 МВт тепла.Таким чином, ТЕЦ постачає близько 90% усієї пари, необхідної для процесу дистиляції Macallan.

Скорочення викидів

Використовуючи біомасу для виробництва тепла замість природного газу, лікеро-горілчаний завод скорочує викиди парникових газів на понад 42 000 тонн CO2e на рік, що еквівалентно викидам понад 18 000 автомобілів.

Соціальний ефект

Проєкт забезпечив 123 робочих місця (100 у будівництві та 23 постійних) і підтримує одну з найважливіших експортних галузей промисловості Шотландії – віскі.

Технологія

Будівництвом керувала німецька компанія Standardkessel Baumgarte GmbH (SBG) за контрактом, а експлуатацію та обслуговування заводу здійснює BWSC.

Компанія SBG використовувала свою технологію рухомих решіток і котлів із повітряним охолодженням, щоб забезпечити широкий діапазон спалювання та лише просту попередню обробку палива.

Використання надійної концепції спалювання та котла забезпечує високу надійність безперервної генерації для задоволення потреб у електроенергії та теплі.

Структура фінансування

Проєкт вартістю 74 мільйони фунтів стерлінгів був реалізваний у серпні 2014 року та отримав 2014 IJ Global European Biomass Award за інноваційну структуру фінансування. Було випущено облігацію під гарантію Infrastructure UK — це перший проєкт у сфері відновлюваної енергетики, який зробив це.

Так, 48 мільйонів фунтів стерлінгів було надано в облігаціях, гарантованих Управлінням інфраструктури та проєктів, частини Казначейства Її Величності.

26 мільйонів фунтів стерлінгів інвестували компанія John Laing та Банк зелених інвестицій (the UK Green Investment Bank).

Решту надали інші зацікавлені сторони SREP, зокрема Estover Energy Ltd, Equitix Investment Management Ltd, Cawdor Forestry Ltd, The Macallan Distillers Ltd, і Forestry and Land Scotland.


Джерело: Bioenergy International.