Розповідаємо про інформаційний бюлетень ЄБА «Енергетична системна інтеграція».

Цей інформаційний бюлетень є першим у 2023 році у межах нової інформаційної кампанії Європейської Біогазової Асоціації (EBA) Biogases: beyond energy, яка буде зосереджена на дослідженні різних біогазових технологій для розвитку європейської біоекономіки. Загалом таких видань буде шість протягом усього року.

Читайте більше про інформаційну кампанію та завантажуйте перший інформаційний бюлетень «Енергетична системна інтеграція» – уся інформація на платформі SAF.

Очевидно, біогаз відіграватиме ключову роль у досягненні довгострокових цілей Європи щодо енергетичної безпеки та пом’якшення наслідків клімату як частина перспективного та збалансованого комплексу відновлюваних джерел енергії. Його переваги виходять далеко за межі скорочення викидів парникових газів (ПГ). Саме тому увага до цього джерела енергії та наукові розробки стосовно біогазу посилюються.

Біогаз і біометан можуть вироблятися стабільно з можливістю накопичення у мережі та продукувати електроенергію відповідно до актуального попиту, забезпечуючи стабільність мереж та балансування системи.

Важливо, що біогаз та біометан можуть використовуватися для виробництва електроенергії, тепла і транспортного палива. А це значить, що є три стратегії:

  1. Когенерація або ТЕЦ на біогазі, яка дасть можливість виробляти одночасно електроенергію і тепло (гаряче водопостачання або пару) і зможе бути елементом балансування системи завдяки своїй гнучкості.
  2. Біометанація. Надлишкова електроенергія конвертуватиметься у водень, який у комбінації із біогенним СО2 утворюватиме біометан. У результаті ми отримуватимемо біометан, який можемо закачувати і зберігати у газотранспортні мережі.
  3. Збагачення біогазу до якості біометану. Біометан може повністю замінити природний газ за використання наявної інфраструктури та обладнання і технологій кінцевого використання.

Загалом біогаз є найдешевшим і найбільш масштабованим видом відновлюваного газу, доступним сьогодні. Він є носієм енергії, який можна диспетчеризувати, а також використовувати для балансування періодичного виробництва відновлюваної енергії.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.