Уявіть, сектор ВДЕ вже працевлаштував понад 12 млн людей, а за 10 років, за прогнозами Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (International Renewable Energy Agency (IRENA) та Міжнародної організації праці (International Labour Organization (ILO), кількість робочих місць зросте у понад три рази.

При цьому у секторі біоенергетики зайнято 2,42 млн осіб. У сонячній енергетиці працює 4,3 млн людей, гідроенергетиці — 2,37 млн та у вітровій енергетиці — 1,37 млн.

Починаючи з 2011 року на відновлювані джерела енергії припадає більше половини всіх доданих потужностей у світовому енергетичному секторі, і їхня частка в загальному виробництві електроенергії постійно зростає. Загальна потужність відновлюваних джерел енергії у 2018 році перевищила 2300 гігават (ГВт) у всьому світі.

У подальшому злагоджена урядова політика, фінансова підтримка та належне навчання можуть забезпечити багато мільйонів високоякісних, стабільних і добре оплачуваних робочих місць.

Звіт IRENA та ILO про робочі місця

Прогнози на 2030 рік

За розрахунками світових авторитетних організацій, вже у 2030 році сектор створить до 38,2 мільйона за умови амбітного і прогресивного енергетичного сценарію з інвестиціями на початковому етапі.

Цей показник більш ніж удвічі перевищать заплановані 17,4 мільйона за енергетичним сценарієм (PES).При цьому кількість працівників, зайнятих в енергетичному секторі загалом, до 2030 року може зрости до 139 млн за сценарію 1,5°C, що на 31% більше, ніж 106 мільйонів за PES.

Звіт IRENA та ILO про робочі місця

Прогнози на 2050 рік

До 2050 року у сфері ВДЕ на Азію може припадати 64 % робочих місць, на Америку — 15 %, а на Європу — 10 %.

Якщо розглядати всі робочі місця в енергетиці, то до 2050 року в Азії ВДЕ може займати понад 60 % , в Америці — 13 %, а в Європі – 12 %, – йдеться у звіті.

Розрахунки IRENA свідчать, що у разі прискореного запровадження відновлюваних джерел енергії загальна кількість робочих місць у сфері енергетики може зрости до 100 мільйонів у всьому світі до 2050 року.

ВДЕ — елемент світової енергетичної безпеки

Розвиток ВДЕ підвищує надійність ланцюга постачання та сприяє підвищенню енергетичної безпеки в цілому, а також розвиток місцевих економік та можливості для зміцнення громад.

З точки зору гендерного балансу сектор відновлюваної енергетики має набагато кращі показники, ніж світова нафтогазова промисловість.


Джерело: Renewable Energy and Jobs Annual Review | 2022 | IRENA.