Як біогаз і біометан допоможуть декарбонізувати сектор теплопостачання? Розповідаємо про інформаційний бюлетень ЄБА «Опалення». У документі досліджені особливості та шляхи застосування біогазу та біометану для потреб теплопостачання.

Інформаційний бюлетень ЄБА: біогаз та біометан для опалення будівель

Цей інформаційний бюлетень є четвертим у 2023 році у межах інформаційної кампанії Європейської Біогазової Асоціації Biogases: beyond energy, яка зосереджена на дослідженні різних біогазових технологій для розвитку європейської біоекономіки. Загалом таких видань буде шість протягом усього року. На платформі SAF вже доступні чотири документи з українським перекладом.

Читайте більше про інформаційну кампанію та завантажуйте всі чотири документи «Енергетична системна інтеграція», «Про відновлюване землеробство», «Транспорт» і «Опалення» на сайті SAF.

Чому це важливо?

Найбільшими споживачами енергії в ЄС, на частку яких припадає 42% загального споживання та 36% викидів СО2, є будинки. Лише 23% первинної енергії надходить із відновлюваних джерел. У контексті переходу до кліматично-нейтрального будівельного сектору, біогаз та біометан є простим у запровадженні та економічно ефективним рішенням.

Теплом, отриманим від спалювання цих газів, можна обігрівати об’єкти житлової та нежитлової інфраструктури. Котельні можуть розташовуватися або безпосередньо на місці, або бути під’єднаними до будівель через мережу централізованого теплопостачання.

Для локального виробництва тепла можна використовувати таке енергоустаткування: когенераційні мініустановки, установки із паливними комірками або комплексні системи, такі як котел на біометані разом із електричним тепловим насосом.

Інформаційний бюлетень ЄБА: біогаз та біометан для опалення будівель

Біогаз і біометан є конкурентоспроможними відновлюваними джерелами теплової енергії, які можуть бути використані для потреб опалення такими способами:

  1. Подача біометану (біогазу, збагаченого до рівня природного газу) у газорозподільну систему, та його використання як палива для високоефективних газових котлів та гібридних теплових насосів у приватних і багатоквартирних будинках.
  2. Постачання тепла в центральну тепломережу від когенераційних установок, що працюють на біометані.
  3. У сільській місцевості, де немає доступу до газотранспортних систем, біогаз можна спалювати безпосередньо, без конверсії в біометан, подаючи отримане тепло в локальну тепломережу.
  4. Застосування зрідженого біометану та диметилового етеру, що виробляється з відновлюваних джерел, мешканцями приватних будинків, що не під’єднані до газорозподільної системи (заміна мазуту або LPG).
Інформаційний бюлетень ЄБА: біогаз та біометан для опалення будівель

Дізнавайтеся на SAF:

  • Чи буде достатньо біогазу для заміщення природного газу (для потреб опалення)?
  • Чи біогаз і біометан є сумісними із наявною газовою інфраструктурою та опалювальними приладами?
  • Чи не є електрифікація кращим рішенням?
  • Чи вигідно переходити на біогаз і біометан під час реновації будинку?

Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.