Що таке біометан та чому це паливо перспективне не менш за «зелений» водень читайте у новій статті голови правління Біоенергетичної асоціації України на сайті інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна”. Георгій Гелетуха розповів про можливості та ситуацію в Україні.

Потенціал виробництва біометану в Україні оцінюється  в 7,8 млрд м3/рік (25% нинішнього споживання природного газу в країні). Наша країна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських угідь, і, відповідно, один з найкращих в світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану. Часто Україну називають «зеленим Клондайком» для розвитку біоенергетики, в тому числі біометану.

Важливий факт — світове виробництво біометану вже досягло 5 млрд м3/рік. Темп зростання сектору в ЄС – 16%/рік.

Україна має розвинену мережу газорозподільчих мереж і потужну газотранспортну мережу, що дає можливість виробникам біометану підключитися до газових мереж в більшості місць України. Після завершення діючого контракту з Росією – тобто після 2024 року – відриється можливість додаткового завантаження української ГТС біометаном. Тим часом транспортування біометану газовими мережами і використання біометану в існуючому газовому обладнанні (газові пальники, двигуни, турбіни) не потребує витрат для їх модернізації.

Біометан – один з економічно найефективніших способів декарбонізації енергетики і економіки. Його використання як моторного палива дає можливість сільськогосподарським виробникам отримати власне паливо для транспорту за рахунок відходів залишків власного виробництва. В громадському транспорті він може значно знизити забруднення повітря у великих містах. Його доцільно використовувати не тільки автомобільному, але й у водному і залізничному транспорті, не тільки у стисненому, але й у скрапленому стані.


Джерело: Стаття “Біометан – відновлюваний газ, що збереже планету”, Інтерфакс-Україна