Експерти Біоенергетичної асоціації України (UABIO) та НТЦ «Біомаса»  Семен Драгнєв, Олександра Трибой та Анатолій Баштовий взяли участь у Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2021», що відбулася 8-11 червня у столичному національному комплексі «Експоцентр України». У межах події були представлені сучасні біоенергетичні технології і обладнання. 

Крім спеціалізованої тематичної експозиції «Біопалива», де зосереджені твердопаливні котли і теплогенератори для спалювання різних видів біомаси, зокрема агровідходів, та обладнання для виробництва твердих біопалив, були представлені прес-підбирачі, причепи, подрібнювачі, стенди компаній та організацій, які надають біоенергетичним проєктам консультаційні послуги та науково-технічну підтримку. 

Біоенергетична асоціація України (UABIO) та НТЦ «Біомаса» представили проєкти AgroBioHeat «Сприяння впровадженню систем опалення на агробіомасі в сільських регіонах Європи» та Bioplat-EU «Сприяння сталому використанню малопродуктивних земель для біоенергетики через веб-платформу для Європи», які фінансуються за програмою досліджень та інновацій Європейського Союзу Горизонт 2020. 

Експерти UABIO проінформували стейкхолдерів про успішні приклади використання агробіомаси для опалення та результати виконання завдань проєкту AgroBioHeat, зокрема про розроблену національну стратегію виробництва теплової енергії з агробіомаси, вимірювання емісій димових газів на котельних установках.

Представники НТЦ «Біомаса» ознайомили учасників виставки із можливостями оцінки таких проєктів за допомогою WebGIS інструменту для оцінки сталості STEN (STEN: Sustainability Tool for Europe and Neighbouringcountries). Інструмент дає моливість оцінити аспекти екологічної, соціальної та техніко-економічної сталості сценаріїв та ланцюгів створення вартості з урахуванням конкретних економічних та неекономічних умов (технічна доцільність реалізації проекту ВДЕ) для виробництва біоенергії на малопродуктивних землях. 

Багаторічний досвід з енергетичного використання агробіомаси напрацьовано у Національному науковому центрі «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» НААН України, який презентував нові власні розробки, у тому числі, мобільний енергетичний засіб МЕЗ-330 «Автотрактор», машини для енергетичних плантацій. 

Компанія «Волинь-Кальвіс» представила побутові та промислові твердопаливні котли, які призначені для спалювання дров, деревних відходів, сипучого палива різного походження: тирси, тріски фракцією до 50 мм, зерновідходів, стебел соняшника та кукурудзи, а також гранул і брикетів з дерева, лушпиння соняшника, торфу та інших матеріалів рослинного походження. 

Також на виставці були представлені теплогенератори для зерносушарок для спалювання деревних та сільськогосподарський відходів: «Дракон» компанії Українські технологічні системи, ТГБ підприємства «Лотірон» та «Квазар» Заводу технологічних інновацій. ПрАТ «Бердянські жниварки» розмістили на стенді котел John Greaves Energy з циліндричною камерою згоряння для тюків і рулонів соломи.