Нагадуємо, розпочався проєкт «Оцифрування сектору централізованого опалення України», який фінансується Посольством Литовської Республіки в Україні у межах Програми співробітництва. У межах проєкту Литовська біопаливна біржа Baltpool надаватиме консультації українському ринку біоенергетики, проводитиме фахові ґрунтовні тренінги, а також поширюватиме досвід щодо оцифрування ринку біоенергетики в Литві. Біоенергетична асоціація України (UABIO) є ключовим партнером проєкту.

Проєкт має підтримку на державному рівні. Під час зустрічі з послом Литви в Україні міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна має «великий потенціал на ринку біоенергетики, але для використання його потужностей потрібен конкурентний та прозорий ринок біоенергетики. Тому досвід Baltpool в Литві та експертні консультації будуть для нас дуже корисними».

Проєкт передбачає організацію семінарів-практикумів, під час яких експерти Baltpool презентують біржу біопалива, поділяться досвідом оцифрування процесу торгівлі біопаливом та економічного розподілу тепла в Литві.

Проєкт триватиме з липня по листопад 2021 року.

«Ми раді, що можемо поділитися багаторічним досвідом створення біопаливної біржі та проведення аукціонів з торгівлі біоенергією. Ми сподіваємося, що сприятимемо підвищенню ефективності українського біоенергетичного сектору та успішному оцифруванню сектору централізованого теплопостачання», – зазначив Андріус Смалюкас, генеральний директор Baltpool.

Першочергово проєкт орієнтований на українських продавців і покупців біопалива, регуляторів та законодавців у секторі біоенергетики, а також на компанії централізованого теплопостачання та електроенергетики.

Досвід Литви є актуальним для України та з огляду на схожість історичного, економічного та політичного підґрунтя може бути успішно вбудований в українські реалії. Наразі компанія Baltpool успішно працює в Литві, Латвії, Естонії, Польщі, Данії, Швеції (разом зі Шведською асоціацією біоенергетики Svebio) та Фінляндії (від імені свого партнера Finbex). Варто зазначити, що в аукціонах біржі беруть участь понад 450 учасників.