Об’єкт «Рівнетеплоенерго» після модернізації запустили 23 лютого з метою відмови від імпортного газу. Нагадаємо, інвестором компанії виступає група компаній «Укртепло», яка є членом UABIO.

Найбільша на заході України котельня на біомасі

Факти про котельню

  • Має потужність 20 МВт.
  • Опалює 12 об’єктів бюджетної сфери та 91 багатоповерхівка. Котельня забезпечує майже третину потреб міста.
  • Економить 10 млн м3 газу.
  • Використовує місцеве паливо — деревну тріску.
  • Збудована за приватні кошти (кредитні).

Наразі у Рівному нараховується 29 котелень. П’ять із них працюють на твердому біопаливі.

Загалом «Рівнетеплоенерго» обслуговує понад 800 багатоквартирних житлових будинків і понад 130 об’єктів соціальної інфраструктури (лікарні, школи, дитячі садки).

Нагадаємо, інвестором «Рівнетеплоенерго» є ГК «Укртепло». Тільки у 2019 році ГК «Укртепло» інвестувала понад 60 млн грн у модернізацію мереж і заміщення газу.

Саме Рівне має найнижчий тариф в Україні для бюджетних установ — 2900 грн за гігакалорію. 

Плани Рівного

У місті впроваджують план «зеленого переходу» для обласнорго центру. Тепловики планують створити найпотужнішу в західному регіоні твердопаливну генерацію — за 3-4 роки переобладнати до 70% котелень. 

Всі котельні планують перевести на біомасу впродовж 5-10 років. Складність полягає в організації логістики, складів біопалива та у тому, що це дрібні котельні. За 5-6 років реально перевести 90-95%, зазначають у «Рівнетеплоенерго». 

Подальша модернізація вплине на те, що ціна на теплопостачання знизиться у півтора рази.

Щоб мати достатню кількість палива, неподалік обласного центру висадять енергетичну вербу — близько двох мільйонів дерев. Біомасу тепловики використовуватимуть як базову сировину в енергоспоживанні, а газ — у пікових ситуаціях, за максимально низьких температур.