Перший у Нідерландах завод з виробництва BIO-LNG відкрили восени 2021 року.

Потужність. Завод виробляє 3,4 кілотонн BIO-LNG у рік. Такого обсягу вистачає на 13 мільйонів кілометрів дороги. Це запобігає викиду понад 14,3 кілотонн викопного CO2. Крім того, завод виробляє 6,3 кілотонн біо-CO2 на рік.

Будівництво. Розпочалося в листопаді 2020 року і тривало близько десяти місяців. Завод заснований на стандартизованій модульній концепції. Модулі були виготовлені окремо на підприємстві, а потім інтегровані та встановлені на місці за короткий час. Впроваджена технологія iLNG була оптимізована для виробництва BIO-LNG з біогазу. Етапи модернізації та зрідження повністю інтегровані для максимальної енергоефективності, надійності процесу та малої кількості обладнання.

Нагадуємо, LNG (liquefied natural gas) — це зріджений природний газ. Тобто BIO-LNG — це зріджений біометан.

Переваги BIO-LNG

  • Можливості для сталості вантажного сектору: від автомобільного вантажного транспорту до морського.
  • Розвиток локальної циркулярної економіки та здорового бізнесу.

Про розробників технології

У 2020 році компанії Nordsol, Renewi і Shell уклали договір про стратегічне партнерство для спільного виробництва BIO-LNG. Співпраця передбачає завершення циклу перетворення органічних відходів на екологічно чисте паливо для довготривалого транспортування, а це внесок у циркулярну економіку. Одним із важливих чинників успіху є укладення довгострокових контрактів на закупівлю, що зміцнює бізнес і знижує ризики.

Від біогазу до BIO-LNG: процес

  1. Компанія Renewi збирає органічні відходи на всій території Нідерландів і перетворює їх на біогаз.
  2. Частина цього біогазу постачається в компанію Nordsol для виробництва BIO-LNG (Nordsol оптимізував технологію виробництва BIO-LNG з біогазу на місці за доступною ціною).
  3. Компанія Shell розповсюджує BIO-LNG клієнтам, що дає можливість зменшити вуглецевий слід.

Про партнерські компанії

Renewi

Діяльність полягає в отриманні цінності від відходів замість спалювання або скидання потоків. З 14 мільйонів тонн відходів, які переробляються щороку, 89% переробляються або використовуються для для енергетичних потреб.

Nordsol

Займається масовим поширенням BIO-LNG за допомогою своєї запатентованої технології виробництва BIO-LNG з біогазу з високою економічною вигодою. Nordsol прагне виробляти 30 кілотонн BIO-LNG на рік у 2025 році. Компанія розробляє, інвестує, будує заводи та працює разом із різними інвесторами, постачальниками біогазу та замовниками BIO-LNG.

Shell

Нафтогазова компанія, яка багато інвестує в «зелені» технології: енергія вітру, блакитний і «зелений» водень та низьковуглецеве паливо. Ці проєкти передбачають створення робочих місць, розвиток талантів, обмін знаннями та зменшення викидів CO2.


Джерело: Nordsol.