Дякуємо народним депутатам за підготовку та підтримку законопроєкту про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану №9456 від 03.07.2023. Це крок до розблокування експорту біометану.

Зокрема народному депутату Юрію Камельчуку, першому автору законопроєкту, і Данилу Гетманцеву, Голові Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, який розглядав та доопрацьовував ЗП.

Перший крок до розблокування експорту біометану зроблено!

Також вдячні Кабінету Міністрів України (Міністерству енергетики України, Міністерству фінансів України, Міністерству економіки України та Енергетичній Митниці) — за активну участь у підготовці цього стратегічно важливого закону. Це великий крок, який сприятиме становленню та розвитку біометанової галузі в Україні.

Закликаємо якнайшвидше підготувати і розглянути законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Основне положення

Митний контроль та митне оформлення біометану, що переміщується трубопровідним транспортом через митний кордон України, за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) здійснюється у порядку, передбаченому для природного газу.

Умови експорту

  1. Експорт біометану здійснюється виробниками біометану, які мають обліковий запис в реєстрі біометану, визначеному статтею 8-1 цього Закону, та безпосередньо підключені до газотранспортної або газорозподільної системи з використанням автоматичних потокових приладів (автоматичних хроматографів).
  2. Експорт біометану дозволяється лише щодо того обсягу біометану, який повністю отриманий (вироблений) на митній території України суб’єктом господарювання-резидентом, та за умови надання митному органу, виданої відповідно до статті 8-2 цього Закону, доказу сталості виробленого біометану на цей обсяг.

Зі свого боку, команда Біоенергетичної асоціації України готова надавати усю необхідну підтримку для імплементації положень.