Звертаємося із колективним листом до Європейської комісії за проясненням ситуації щодо торгівлі біометаном за межами ЄС!

Підписанти — активні гравці біоенергетичного ринку, а вісім із 46 організацій — члени Біоенергетичної асоціації України: АВЕ – Агентство з відновлюваної енергетики, Агрохолдинг “Галс Агро”, SEC Biomass, Нафтогаз Біоенергія, Біоенергетична Асоціація України, МХП Еко Енерджи, Група Компаній VITAGRO, Global 100% RE Ukraine.

Прикладаємо повний текст звернення та будемо і в подальшому відстоювати позиції українського біометану.

На сьогодні критично важливо, щоб Європейська комісія гарантувала повне визнання імпортованого біометану та палива на основі біометану в базі даних ЄС UDB (Union Database for Biofuels).

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Європейська комісія висловила намір виключити сертифікацію біометану і, як наслідок, палив на основі біометану, якщо їх транспортування відбувається поза ЄС. Проте не має бути жодних обмежень для палив, які повністю відповідають вимогам сталого розвитку та скорочення викидів ПГ, визначених Директивою про відновлювані джерела енергії.

Підприємці ЄС та їхні колеги з третіх країн стурбовані відсутністю офіційної комунікації, а, отже, ясності щодо цього питання, зокрема часових меж, мотивів і наслідків для галузі, яка вже існує. Варто зауважити, що Європейська комісія нещодавно неофіційно визнала, що проблема із підключенням до бази даних країн поза ЄС існує, проте конкретики немає.

Підписанти рекомендують Європейській комісії:

  • Прояснити причини та правові положення, на яких ґрунтується Європейська комісія, зміни вимог до сертифікації добровільних схем та виключення сертифікованих і збалансованих обсягів, вироблених у третіх країнах.
  • Уточнити вимоги до третіх країн та/або стандарти, яким добровільні міжнародні схеми повинні відповідати, щоб повноцінно брати участь у UDB, а також налагодити співпрацю з цими країнами, уклавши необхідні угоди для розблокування імпорту/експорту, а також забезпечити послідовний облік відповідних обсягів в ЄС і в країні походження.
  • Підтвердити, що буде впроваджене проміжне рішення, яке гарантує негайне визнання продуктів, що відповідають вимогам сталого розвитку та скорочення викидів парникових газів ЄС, поки розробляється довгострокове рішення.

Долучайтеся до підтримки важливої ініціативи!