Команда Біоенергетичної асоціації України (UABIO) невідкладно звернулася до керівництва держави щодо критичного рівня заборгованості Державного підприємства «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії з біомаси та біогазу.

Сутність питання

Після початку воєнної агресії рф українські виробники електроенергії з біомаси та біогазу опинилися у критичному становищі через борги перед ними ДП «Гарантований покупець».

Це бізнес, який є джерелом фінансової стабільності для тисяч працівників та їх сімей, які незважаючи на війну відповідально здійснюють виробництво електричної енергії та обслуговування обладнання для стабільної роботи енергосистеми України. Це люди, які у надзвичано важкий період залишаються без грошей.

Незважаючи на введення воєнного стану, щодобово в умовах воєнного часу здійснюється безперервне виробництво електроенергії понад 2,3 млн кВт•год електроенергії з біомаси та біогазу майже на всіх станціях по всій території України.

У чому проблема?

Міністерством енергетики України прийнято Наказ, яким передбачено, що ДП «Гарантований покупець» повинен спрямовувати всі кошти, що надходять від продажу електричної енергії під час воєнного стану, в т.ч. виробленої з альтернативних джерел енергії, на погашення заборгованості за електричну енергію перед ДП «НАЕК «Енергоатом» за 2020-2021 рр. На нашу думку, це помилкове рішення призведе до подальшого збільшення заборгованості перед виробниками електроенергії з біомаси та біогазу таспричинить зупинку їх роботи.

Позиція UABIO

Абсолютно підтримуємо позицію щодо того, що кожен на своєму місці повинен забезпечувати стабільний розвиток країни, підтримувати економіку навіть у часи війни. Стабільна робота енергетичного сектору — один із ключових аспектів.З огляду на те, що енергетика України та світу найближчим часом зазнаватиме суттєвих змін, підтримка гравців ринку біоенергетики є важливою складовою енергетичної незалежності України.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.