У 2018 році велика французька компанія з управління відходами та водними ресурсами Suez Groupe SAS оголосила, що її дочірня компанія SERAMM у Марселі офіційно розпочала будівництво заводу з виробництва та закачування біометану на станції очищення стічних вод Géolide (WWTP) у Марселі.

Потужність

Біометан виробляється із осаду очисних споруд та постачається до 2500 будинків Марселя. Наразі завод постачає до комунальної газової мережі 2,3 млн м3 на рік. Проте об’єкт був спроектований з урахуванням майбутнього розширення, що дозволить виробляти 3,8 млн м3 на рік, що зробить його найбільшим у Франції.

Процес

  1. Осад спочатку накопичується, а потім передається у великі басейни, які називаються дигестерами. Відбувається етап зброджування, у результаті чого утворюється біогаз.
  2. Отриманий біогаз проходить етап очистки від сірководню, а також інших домішок шляхом фільтрації на деревному вугіллі.
  3. Очищений біогаз, тобто біометан, має достатні показники якості для подачі в мережу GRDF.
  4. Біометан закачується насосами з міської станції, розташованої під міським стадіоном.

Екологічні показники

Нова установка з виробництва біометану має суттєві екологічні переваги – частка біогазу, що відновлюється, збільшилася на 35 відсотків, а викиди вуглекислого газу (CO2) зменшилися на 30 відсотків у муніципалітеті. Нагадаємо, це друге за розміром місто після Парижа.

Біометан для транспорту

Біометан у стиснутій формі у довгостроковій перспективі також планують використовувати як біопаливо для громадського транспорту, що працює на природному газі.