У цю суботу Німеччина звершила понад 60-літню історію ядерної епохи.

Позиція уряду Німеччини чітка: атомна енергетика не є екологічною. Це нестале джерело енергії. Ми починаємо нову еру виробництва енергії – зазначила Штеффі Лемке, федеральний міністр Німеччини з питань навколишнього середовища та захисту прав споживачів і член Партії зелених.

Цей план розроблявся десятиліттями. Закриття трьох заводів – Emsland, Isar 2 і Neckarwestheim – стало кульмінацією. Зазначимо, що навіть на цьому етапі у країні достатньо прихильників атомної енергетики, які виступали проти закриття станції, але це не вплинуло на державну політику.

Антиядерний рух у Німеччині

У 1970-х роках у Німеччині виник потужний антиядерний рух. Команда однодумців виступила проти нових електростанцій через ризики цієї технології, зокрема – зв’язок із ядерною зброєю. Саме цей рух трансформувався у Партію зелених, яка зараз є частиною правлячої коаліції.

Ядерні аварії стали потужним аргументом противників атомної енергетики (розплавлення атомної електростанції Three Mile Island у Пенсільванії в 1979 році, катастрофа в Чорнобилі 1986 року, а також розплавлення трьох реакторів електростанції Фукусіма-Дайічі у 2011 році).

Після Фукусіми тодішня канцлерка Ангела Меркель – фізик, яка раніше була проядерною – виступила з промовою щодо «неймовірної катастрофи для Японії», яка стала «поворотним моментом» для світу. Вона оголосила, що Німеччина прискорить поетапне виведення ядерного палива і негайне закриття старих станцій.

Не слід також ігнорувати вплив ядерної енергетики: забруднення вуглецем через видобуток урану, а також вплив на здоров’я шахтарів. Крім того, це створює залежність від росії, яка постачає уран для атомних станцій.

Ядерна енергетика також посилює кліматичну кризу. Минулого року Франція була змушена скоротити виробництво ядерної енергії, оскільки річки, що використовуються для охолодження реакторів, стали занадто гарячими під час аномальної ​​спеки в Європі.

Вторгнення росії в Україну та відтермінування рішення про закриття

Побоюючись за свою енергетичну безпеку без російського газу, уряд Німеччини відклав свій план із закриття останніх трьох станцій у грудні 2022 року. Проте визначили термін дії такого рішення: до 15 квітня 2023 року.

Що взамін?

Німеччина планує замінити приблизно 6% електроенергії, виробленої трьома АЕС, відновлюваними джерелами енергії, а також газом і вугіллям.

Аргументи критиків

Критики політики Німеччини вважають нераціональним вимикати джерело енергії з низьким вмістом вуглецю, оскільки наслідки кліматичної кризи посилюються. Великий ризик, полягає в тому, що викопне паливо, зокрема вугілля, використовується для заміщення ядерної енергетики.

Вероніка Ґрімм, одна із провідних економісток Німеччини, прокоментувала CNN, що продовження роботи атомних електростанцій дало б Німеччині більше часу для «масштабної електрифікації», особливо тому, що зростання відновлюваної енергії недостатні.

Відновлювана епоха замість ядерної

Прихильники закриття ядерної енергетики стверджують, що це в кінцевому підсумку прискорить припинення використання викопного палива. Бо збільшення використання вугілля — це короткотерміновий захід.

Німеччина пообіцяла закрити свою останню електростанцію, що працює на вугіллі, не пізніше 2038 року, а в деяких регіонах – до 2030 року. До кінця цього десятиліття він прагне, щоб 80% електроенергії надходило з відновлюваних джерел.

Німеччина відмовляється від ядерної енергетики

Заходи для безпечного закриття станцій

Тепер Німеччина повинна вирішити, що робити зі смертоносними високорадіоактивними відходами, які можуть залишатися небезпечними протягом сотень тисяч років.

Наразі ядерні відходи зберігаються у проміжному сховищі поряд із атомними станціями, що виводяться з експлуатації. Але пошуки тривають, щоб знайти постійне місце, де відходи можна було б безпечно зберігати протягом мільйона років.

Ділянка має бути глибокою – на сотні метрів під землею. Підійдуть лише певні породи: кристалічний граніт, кам’яна сіль або глина. Місцевість має бути геологічно стабільною, без ризику землетрусів або ознак підземних річок.

Передбачається, що цей процес потенційно триватиме понад 100 років. Навіть після того, як визначать постійне місце зберігання відходів знадобляться ще десятиліття, щоб побудувати сховище, заповнити його відходами та законсервувати.


Джерело: ‘A new era’: Germany quits nuclear power, closing its final three plants | CNN.