Необхідність декарбонізації виробництва та фінансові переваги стимулюють великий бізнес обирати біомасу як паливо. Прекрасний приклад корпоративної відповідальності.

Котельня на біомасі Orkla Kumla

Минулого тижня один із найбільших виробників продуктів харчування у Швеції Orkla Kumla, дочірня компанія норвезької Orkla ASA, офіційно оолосив про експлуатацію котельні на біомасі.

Orkla Kumla є четвертим заводом харчової промисловості Orkla у Швеції, який перейшов на 100-відсоткове використання енергії без використання викопних палив у своїх виробничих процесах.
Щороку компанія виробляє близько 65 000 тонн харчових продуктів, що робить її одним із найбільших виробництв харчових продуктів Orkla у Швеції з точки зору тоннажу продукції. Тут працює близько 160 співробітників.

Одним із пріоритетів компанії було переведення виробництва на з викопного палива на стале, підвищення енергоефективності та загалом досягнення кліматичних цілей.

Вартість переходу на біомасу

Orkla інвестувала близько 30 мільйонів шведських крон (≈ 2,8 мільйона євро), з яких приблизно 10 мільйонів шведських крон (≈ 934 000 євро) у формі інвестиційного гранту від програми «Кліматичний крок» (Klimatklivet) Шведського агентства з охорони навколишнього середовища, шведської державна схема підтримки місцевих кліматичних інвестицій.

Потужність і паливо 

Нова парова котельня на біомасі потужністю 5 МВт працює на деревних гранулах, які виготовляються з побічних продуктів лісової та деревообробної промисловості.

Завдяки переходу з газу на гранули для забезпечення паливом виробничих процесів вплив заводу на навколишнє середовище, за оцінками компанії, буде зменшено на 90 відсотків еквівалента вуглекислого газу (CO2 ек.).

Що з електроенегрією

Електроенергія, яку Orkla Kumla використовує на виробництві, не містить викопних палив, оскільки вона купується з гарантіями походження (GO) на власних гідроелектростанціях Orkla в Норвегії.

Плани

  • Корпорація Orkla Foods Sverige прагне до 2030 року на всіх своїх виробничих підприємствах використовувати лише «зелені» джерела енергії, які не містять викопних палив.
  • Компанія прагне досягти чистих нульових викидів парникових газів (ПГ) у всьому ланцюжку створення доданої вартості до 2045 року.

Джерело: Bioenergy International.