Відповідь на дефіцит енергопостачання та високі ціни — Франс Тіммерманс, віцепрезидент Європейської Комісії, відповідальний за зелений перехід, презентував надзвичайні заходи з подолання зростання цін на електроенергію.

ЄК презентувала план відмови від російського газу

Запропоновані кроки довгострокового енергетичного плану ЄС.

  • ЄС вимагатиме від виробників викопного палива повернути 33% оподатковуваного надприбутку за 2022 фінансовий рік. Таким чином ЄС залучить 25 мільярдів євро.
  • Виробники електроенергії з низьким вмістом вуглецю, такі як вітрові, сонячні та атомні компанії, матимуть свої доходи на рівні 180 євро за мегават-годину, це менше половини поточних ринкових цін. Таким чином ЄС залучить 117 мільярдів євро.
  • Доходи планують передавати споживачам у вигляді прямих знижок, для фінансування заходів з енергоефективності або переходу на технології з низьким вмістом вуглецю.
  • Європейська комісія прагне, щоб країни-члени ЄС юридично підтримали мету скоротити споживання електроенергії на 10% загалом і на 5% у години пік шляхом кампаній підвищення ефективності та стимулів.

План відображає вже узгоджену добровільну мету щодо скорочення споживання газу на 15% до кінця весни 2023 року. Нагадаємо, ціни на газ і електроенергію досягли історичного максимуму з моменту російського вторгнення в Україну, під час якого кремль різко скоротив поставки до Європи. На частку росії припадає лише 9% імпорту газу в ЄС, порівняно з 40% до вторгнення.

Опублікований у середу надзвичайний план з електроенергії є заходом ЄС на шляху до звільнення від російського викопного палива.

Наслідки для агресора

Аналітики американського банку Goldman Sachs передбачили, що ціна на газ, ймовірно, впаде більш ніж удвічі цієї зими, оскільки зусилля країн ЄС уникнути великого дефіциту цієї зими виявляться ефективними.

Тим часом Міжнародне енергетичне агентство заявило, що очікується, що видобуток російської нафти впаде на 1,9 мільйона барелів на день до лютого, коли почне діяти повне ембарго ЄС на експорт сирої та нафтопродуктів. Прогнозується, що до лютого наступного року цей показник знизиться до 9,5 млн.

Ера дешевого викопного палива закінчилася. Що швидше ми перейдемо до дешевих чистих і власних відновлюваних джерел енергії, то швидше ми станемо незалежними від енергетичного шантажу росії.