Про зобов’язання і перспективи використання біоетанолу читайте на платформі SAF актуальний матеріал від експерта UABIO Семена Драгнєва.

Нагадаємо, Директива RED II встановлює такі обов’язкові цілі до 2030 року:

  • щонайменше 32% ВДЕ у валовому кінцевому споживанні енергії ЄС;
  • 14% відновлюваної енергії у секторі транспорту.

Варто зазначити, що поняття відновлюваної енергії на транспорті включає рідкі біопалива, біогаз, електроенергію з ВДЕ, а також відновлювані рідкі та газоподібні палива небіологічного походження. Радимо ознайомитися з таблицею з обсягами біопалива та енергії з біомаси, які можуть бути вироблені на одиницю площі.

Джерело: Second-Generation Biofuel Markets: State of Play, Trade and Developing Country Perspectives. United Nations conference on trade and development – 69 p.

Україна як член Енергетичного Співтовариства повинна імплементувати вимоги Директиви RED II і також взяти на себе зобов’язання щодо використання біопалив другого покоління у транспорті.

Що зроблено?

Верховна Рада України у першому читанні прийняла Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту. Цей Законопроєкт визначає обов’язковий вміст рідкого біопалива (біокомпонентів) у всіх обсягах автомобільних бензинів із 1 травня 2022 року щонайменше 5% (об’ємних) за абсолютної похибки ±0,5%.

Що потрібно зробити?

В Україні потрібно буде започатковувати виробництво біоетанолу другого покоління, яке вже почали виробляти комерційно у світі.

Яка сировина?

З огляду на наявні ресурси можна розглядати післяжнивні рештки: солому, побічну продукцію кукурудзи і соняшнику. В перспективі також можна залучати енергетичні культури.

Хто виробляє біоетанол у світі?

Лише незначна кількість підприємств, що виробляють етанол з целюлозних матеріалів, успішно працювали на кінець 2020 року. Запуск на ринок біоетанолу з лігноцелюлозної сировини останнім часом здійснюється переважно в США, Бразилії, ЄС та Китаї.

Найбільшими потужностями біоетанолу у США на сьогодні є VERBIO North America Corp у Неваді з виробничою потужністю 113,5 млн л/рік, що був придбаний у компанії DuPont; проєкт LIBERTY в Емметсбурзі – 75,7 млн л/рік; Seaboard Energy Kansas у місті Хьюґтон – 94,6 млн л/рік. У Бразилії віджимки цукрової тростини (багаса) – основна сировина для виробництва целюлозного біоетанолу.

Очікується, що у 2020 році 178 тис. т цієї біомаси буде використано для виробництва 32 млн л. У Китаї компанія Longlive Bio-technology Co. Ltd у 2012 році відкрила в Шаньдуні виробництва целюлозного біоетанолу потужністю 60 тис. т/рік.

У 2020 році у ЄС, за оцінками USDA, було вироблено 25 млн л целюлозного біоетанолу.

Джерело: стаття на платформі SAF “Комерціалізація виробництва біоетанолу другого покоління з агробіомаси”: https://saf.org.ua/news/1347/.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF від Європейського банку реконструкції та розвитку.